latinica  ћирилица
22/05/2020 |  19:54 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

Обиљежено 28 година од смрти 12 беба (ВИДЕО)

Служењем парастоса на Новом гробљу и полагањем вијенаца на спомен обиљежје "Живот", у Бањалуци је обиљежено 28 година од страдања 12 беба које су 1992. године због недостатка кисеоника преминуле у Клиничком центру.
Годишњица смрти 12 беба - Фото: РТРС
Годишњица смрти 12 бебаФото: РТРС

Савјет безбједности Уједињених нација те године забранио је све летове изнад БиХ, а коридор према Србији био је затворен.

Смрт бањалучких беба постала је симбол кршења људских права и нељудскости међународне заједнице.

Године 1992. одлуком свјетских моћника, у Бањалуци је угашен живот 12 рођених беба. Срећа Драгославе Јаћимовић трајала је кратко. Усљед недостатка кисеоника, њена тек рођена беба је преминула.

- То се не може заборавити ни преболити, јер је то дијете. Жао ми је што нас никад нема у великом броју, јер ова смрт наше дјеце је била та иницијална капсула за пробој коридора и мислим да би требало дати већи значај - поручила је Јаћимовићева.

Одлуком Савјета безбједности Уједињених нација, 1992. године на снази је била забрана летова изнад БиХ, због чега кисеоник није био допремљен у бањалучку болницу.

Трагедија је могла бити спријечена да су свјетски моћници жељели да чују вапаје љекара.

Овај злочин никада, ни пред једним судом није процесуиран.

- 28 година злочина без казне, 28 година неправде свјетских моћника. Као мајка која је изгубила дијете, а тако се исто осјећају остале мајке, нема утјехе - рекла је Жељка Тубић.

Смрт недужних бића болна је рана на срцима њихових мајки, породица и цијелог српског народа, која свједочи о злочину који се одиграо пред очима међународних моћника, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Он је поручио је да ће страдање беба остати вјечно и потресно сјећање у свијести Републике Српске.