latinica  ћирилица
22/05/2020 |  20:05 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Напад на свештеника Николу Радовића у Бару

Да је безбједност епископа и свештеника у Црној Гори озбиљно угрожена показује и посљедњи догађај - напад на свештеника Николу Радовића испред Парохијског дома у Бару, коме је група младића псовала српску мајку и пријетила говорећи да "попови убрзо више неће моћи да се шетају по Црној Гори", упозоравају из Митрополије црногорско-приморске.
Бар - Фото: РТРС
БарФото: РТРС

- Свештенику Николи синоћ је група младића дошла испред дома, почела да урличе, виче, пријети. То је изазвало узнемирење, нарочито код мале дјеце и супруге - саопштено је из Митрополије.

У саопштењу се наводи да су на молбу оца Николе да се разиђу и иду својим путем младићи почели да му псују српску мајку и да му пријете, говорећи да "попови убрзо више неће моћи по Црној Гори да се шетају".

- Ако томе додамо да је најбучнији из те групе био младић исламске вјероисповијести, онда видимо сву неозбиљност и неодговорност, на првом мјесту предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и премијера Душка Марковића који цртањем мета владикама и свештеницима стварају амбијент који, надамо се, нико у Црној Гори не жели - наглашава се у саопштењу.

У Митрополији са Цетиња се питају - "није ли ово плод Ђукановићеве злонамјерне и нетачне констатације да `Црква увози свештенике`?".

У саопштењу се наводи да је антиуставни и нецивилизацијски Закон о слободи вјероисповијести био јасан и конкретан корак којим се владајућа већина отворено декларисала као антихришћанска, нарочито антиправославна, а доба вируса корона је показало да је власт и богоборна и да јој ништа није свето.

Из Митрополије подсјећају да већ мјесецима траје отворена кампања против Цркве, епископа, свештенства и вјерујућег народа у Црној Гори.

- Затварање православних храмова, полицијске опсаде, забрањивање вјерницима да улазе у њих, спречавање свештеника у вршењу вјерских обреда и на крају хапшење и притварање свештеника и владике су поступци који Црну Гору полако претварају у државу која више личи на тоталитаризам Енвера Хоџе него на савремену и демократску државу - напомиње се у саопштењу.

Из Митрополије указују да су обраћања најодговорнијих људи у држави само потврдила да све ове акције нису производ случајности и некоординације, већ смишљен и опасан план обрачуна са Српском православном црквом.

- Оштро протестујући и осуђујући овакво понашање власти и њихових присталица, позивамо све у држави, а нарочито оне који су најодговорнији, да престану са гоњењем Цркве, епископа, свештенства и верујућег народа, уз молитву да се литије што прије врате, јер се кроз њих очигледно исцјељује ово друштво од међусобне мржње и пакости - поручују вечерас из Митрополије црногорско-приморске.

Из Митрополије поручују и да су одлучни да истрају на путу Божијем - "Ходећи стазама Светих Божијих људи, уздајући се у њихову помоћ, поручујемо још јаче и гласније - Не само светиње"!

Полиција је у Бару идентификовала лице чији су иницијали С.К. /20/, осумњичено да је пријетило свештенику и покушало да га нападне.

Из црногорске Управе полиције саопштено је да је свештеник чији су иницијали Н.Р. данас пријавио полицији да му је испред црквене куће која се налази у близини Цркве Свети Никола у Бару непознато лице упућивало увреде, те и да је физички насртало на њега, али да су га друга лица у томе спријечила.