latinica  ћирилица
22/05/2020 |  20:45 | Аутор: СРНА

Међународни партнери да осуде директан утицај на изборне процесе

Хрватски народни сабор позвао је међународне партнере да осуде оне политичке странке које манипулацијама креирају политички подложну Централну изборну комисију БиХ и њихов директан утицај на изборне процесе.
ХНС (Фото: hnsbih.ba) -
ХНС (Фото: hnsbih.ba)

- Изостанак такве осуде даје за право истим странкама да наставе да подривају Устав БиХ и законске прописе. Тражити кривца на погрешним адресама и скретање фокуса с кључне тачке наведеног проблема, у најмању руку представља обману јавности и нескривени подстицај кршиоцима закона да несметано наставе да правити институционалну лакрдију од ЦИК-а БиХ - саопштено је из Канцеларије за информисање ХНС-а.

У саопштењу се напомиње да су међународне организације, укључујући и ОЕБС, упознате о свим неправилностима које су проведене у поступку избора нових чланова ЦИК-а БиХ, те напомиње да Изборни закон јасно прецизира начин и правила избора чланова ЦИК-а.

- Такође, надлежна тијела упозната су о свим нелегалностима у режији одређених политичких странака и манипулација око пријава на јавни конкурс за чланове ЦИК-а БиХ. Те исте странке су изразити кривци зашто је легалност и легитимност овог тијела доведена у питање и реакција мора бити упућена истима који крше и Устав и закон и никакве посљедице не сносе за изазивање кризе око ове институције -  истичу из ХНС-а.

Из ХНС-а наглашавају ЦИК БиХ не смије бити политички пристрана институција, што у овом саставу чланова дефинитивно јесте.

- Уколико су чланови тијела које треба да обезбиједи услове, надзире изборни процес и имплементира резултате избора бирани и постављени на неуставан и нелегалан начин, цјелокупан изборни процес нема правно ни било какво упориште. Управо тако изабрани чланови не могу бити никакав гарант законитог, ни транспарентног изборног процеса - истиче се у саопштењу.