latinica  ћирилица
23/05/2020 |  08:49 ⇒ 09:05 | Аутор: Глас Српске

Породица у Невесињу позитивна на вирус корона

Вирус корона на подручју источне Херцеговине не посустаје, а међу новозараженима је и једна невесињска породица, за коју се сумња да им је "ковид 19" за Ђурђевдан донио зет из Гацка.
Невесиње - Фото: РТРС
НевесињеФото: РТРС

Начелник Невесиња Миленко Авдаловић каже за "Глас Српске" да је број заражених скочио таман када су мислили да се крај епидемије назире.

- Све се одиграло на Ђурђевдан. Човјек из Гацка који је ожењен из те невесињске породице заразио је пола Гацка па онда дошао на славу код њих у село и ето нови проблеми. Испитује се да ли је он знао да је заражен или није - рекао је Авдаловић и додао да је укупно заражено 26 Невесињаца.

Нагласио је да су у петак стигли и резултати тестирања контаката новозаражене породице те да су сви негативни.

- Сви чланови те породице су доброг здравственог стања, нико није животно угрожен и разматрамо могућности да ли ће сви бити пребачени у требињску болницу или ће неко остати и у домаћинству, с обзиром на то да имају стоку на имању и да неко треба да брине о домаћинству - додао је Авдаловић.

Имајући у виду географску близину општина и породичне везе међу становништвом, додао је, не чуди ширење вируса међу становницима сусједних општина. А да је Гацко и даље жариште вируса корона у источној Херцеговини потврђује и податак да је у петак потврђен још један случај заразе, чиме је број позитивних на “ковид 19“ у тој општини порастао на 38, док је под здравственим надзором 100 Гачана.

Командант Општинског кризног штаба Радоица Антуновић каже за "Глас Српске" да је новозаражени Гачанин члан породице која је претходно већ смјештена у карантин у Требињу.

- Сви заражени у општини су из породичних кластера. Охрабрује чињеница да се нико није заразио на јавном мјесту, међутим породице су овдје бројне и немогуће је када се један члан зарази да остали остану здрави - рекао је Антуновић.

Коментаришући информацију да је један заражени Гачанин донио вирус у невесињску породицу, Антуновић каже да је чуо за то, али да не зна детаље.

- Вјерујем да нико никоме не би намјерно однио вирус - додао је он.

Иако сматрају да ситуација није измакла контроли, Кризни штаб Гацка одлучио је да до понедјељка задржи све превентивне мјере.

- Све прописане мјере, укључујући и радно вријеме до 18 часова за угоститељске објекте и продавнице, а не до 21, како је у осталим општинама, остају на снази до понедјељка, с тим што ће полицијски час бити укинут као и у осталом дијелу Републике - рекао је Антуновић.

Миленко Авдаловић каже да вјерује да вирус слаби и да ће епидемиолошка ситуација у Невесињу остати под контролом, али га, додао је, брине безбједносна ситуација која је погоршана чим је почело ублажавање мјера.

- Чим су кафане почеле да раде, све је више оних који возе под дејством алкохола. Статистика показује да је у протекла два или три дана било више саобраћајних несрећа него за два мјесеца откако је трајала ова криза - рекао је Авдаловић.