latinica  ћирилица
23/05/2020 |  13:41 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Видовић: Одличан први одговор Владе на пандемију

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је први одговор Владе на вирус корона био одличан и да је у првој реакцији на епидемију дато 237 милиона КМ, а приоритети су били спасавање људи, одржавање здравственог система и помоћ привреди.
НСРС - Зора Видовић - Фото: СРНА
НСРС - Зора ВидовићФото: СРНА

- Чека нас и друга реакција Владе јер ће привреда имати проблеме у наредном периоду - рекла је Видовићева у завршној ријечи о Приједлогу одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-БА/.

Она је навела да је задуживање важно ради ревитализације привреде, те подсјетила да је Словенија на нивоу задужења од 82 одсто БДП, а Српска на 55 одсто.

- Ако не будемо сви брзо реаговали, ако одлучно и храбро и не вратимо привреду на стање прије пандемије, неће имати ко да враћа дуг. Људи ће остати без посла, привреда ће стати и зато се морамо борити да је подигнемо - прецизирала је Видовићева.

Према њеним ријечима, Влада ће у наредном периоду одлучно доносити потезе у погледу враћања привреде да се не би остало без запослених.

Приједлогом одлуке о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-БА/ прихвата се задужење за реализацију додатног финансирања Пројекта регистрације некретнина у износу до 12,8 милиона евра, што је 64,1 одсто од укупног износа кредита за БиХ, који износи 20 милиона евра.

Циљ Пројекта је пружање подршке за развој одрживог система регистрације некретнина са хармонизованим евиденцијама земљишне књиге и катастра у урбаним подручјима Српске.

Повезане вијести:

НСРС: Размотрен Приједлог измјене одлуке о дугорочном задуживању