latinica  ћирилица
23/05/2020 |  14:25 ⇒ 20:00 | Аутор: СРНА

Потврђени акти предсједнице Републике

Посланици Народне скупштине Републике Српске потврдили су данас све акте које је дониjела предсједни- ца Републике за вријеме ванредног стања и донијели одлуку о престанку важења уредби са законском снагом.
Сједница Народне скупштине Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Народне скупштине Републике СрпскеФото: СРНА

Ријеч је о 19 уредби, донесених током ванредног стања, од којих његовим укидањем престају да важе Уредба са законском снагом о роковима и поступању у судским поступцима за вријеме ванредног стања, Уредба са законском снагом о роковима и поступању у управним поступцима и другим поступцима уређеним посебним материјалним прописима и Уредба са законском снагом о ослобађању плаћања наканада за приређивање игра на срећу.

Уредба са законском снагом о забрани изазивања панике и нереда за вријеме ванредног стања већ је престала да важи.

Остале уредбе ће остати у примјени док се не реализују мјере Владе Српске које су уредбама предвиђене или док се поједине одредбе ових уредби не преузму или уграде у текст закона који регулишу те области, као што су закони о основном, средњем и високом образовању, социјалној заштити, здравственом осигурању, заштити становништва од заразних болести и слично.

То су уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести "ковид-19" изазване вирусом корона, о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању, о измјени и допунама Закона о средњем образовању и васпитању, о Фонду солидарности за обнову Републике Српске и о допунама Закона о високом образовању.

Затим, уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести, о допунама Закона о социјалној заштити, о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци - Међународној банци за обнову и развој за финансирање "Хитног пројекта `ковид-19` за БиХ", о измјенама и допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Коридор Пет це кроз Републику Српску и изградње дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука – Добој.

То су и уредбе са законском снагом о допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље - Брчко и Брчко – Рача, о допунама Закона о Гарантном фонду Републике Српске, о допунама Закона о здравственом осигурању, о Компензационом фонду Републике Српске, те о измјенама и допунама Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед болести ковид-19.

Од укупно 50 присутних посланика за потврђивање поменутих аката које је донио предсједник Републике за вријеме ванредног стања и одлуку о престанку важења уредби са законском снагом гласало је њих 50, а нико није био против или уздржан.

Народна скупштина усвојила је Одлуку о измјени одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске за 2020. годину, којом је предвиђено дугорочно задуживање Српске за ову годину у максималном износу до 678 милиона КМ.

У складу са овом одлуком предвиђено је да се Српска дугорочно задужи на домаћем тржишту до 354,13 милиона КМ, од чега је већ реализовано 214,13 милиона КМ, а планирано је задужење до 140 милиона КМ кроз емисије обвезница и кредитна задужења.

Предвиђено је и да се Српска дугорочно задужи и на иностраном тржишту до 323,86 милиона КМ задужењем код ММФ-а, Европске Комисије и Свјетске банке – Међународне банке за обнову и развој, а у складу са Ребалансом буџета Републике Српске за 2020. годину.

Ова одлука ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у Службеном гласнику Републике Српске.

Посланици су усвојили и Одлуку о прихватању задужења Републике Српске према Свјетској банци – Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројеката регистрације некретнина /9048-БА/.

У складу са овом одлуком прихвата се задужење Српске према поменутој банци за реализацију додатног финансирања Пројекта регистрације некретнина у износу до 12,8 милиона евра, што је 64,1 одсто од укупног износа кредита за БиХ, који износи 20 милиона евра.

Након гласања, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић закључио је 13. посебну сједницу.