latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:42 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Усвојен ребаланс буџета, потврђени акти предсједнице (ВИДЕО)

Народни посланици прихватили су ребаланс буџета Републике Српске, али и измијењену одлуку о дугорочном задуживању у максималном износу од 678 милиона КМ. У Дану за гласање дата је и подршка уредбама за законском снагом ,које је током ванредног стања донијела предсједница Републике.
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС) -
Посебна сједница НСРС (Фото: НСРС)

Радну суботу народни посланици почели су разматрањем Приједлога одлуке о дугорочном задуживању Републике Српске. Како није било пријављених посланика за расправу та тачка је брзо закључена, а на ред је стигао Приједлог задужења према Свјетској банци и Међународној банци за обнову и развој за додатно финансирање пројекта регистрације некретнина, који би према ријечима министарке финансија Зоре Видовић, требало да донесе многе користи.

- То ће омогућити развој одрживог система регистрације, са јединственом евиденцијом катастра непокретности, кроз додатна улагања у нове катастарске премјере, успоставање дигиталног архива, унапређење инфраструктуре које подразумијева грађевинске радове, набавку возила и неопходне опреме за имплементацију овог пројекта - навела је Видовићева.

Кредит у износу од 12 милиона 851 хиљаду КМ Српској је понуђен са роком отплате од 32 године и седмогодишњим педиодом одгоде плаћања и каматом која тренутно износи 0,91 одсто. Да је ријеч о повољном кредиту оцјена је, осим посланика из владајућег блока, дошла и од дијела опозиције.

- Камо среће да се Република Српска под овим условима може задуживати и више од овог износа. Али, повољни кредитни услови не иду у повољне и одговорне руке - рекао је Миладин Станић, шеф Клуба посланика СДС-а.

Потпредсједник Народне скупштине Милан Петковић /Уједињена Српска/ сматра да је потребно уредити питање катастра и земљишњих књига у Српској.

- Привреда трпи ненадокнадиве губитке и огромне проблеме због неуређеног земљишно-књижног катастра у Републици Српској - истакао је Петковић.

И у расправи о тој тачки посланици су најмање говорили о теми дневног реда. Расправљано је о укупном дугу, стању у јавним предузећима и здравству. Посланик ПДП Јелена Тривић сматра да се први пут након 2015. године ниво дуга приближава горњој законској граници, што је упозоравајуће, јер тај ниво дуга може бити кочница будућем економском расту. Предсједника Владе Радована Вишковића прозвала је због наводног игнорисања дуга у здравству, на шта је он реаговао.

- Влада је обезбиједила средства да све здравствене раднике уплаћују порезе и доприносе. У ребалансу буџета предвиђено је додатних 52 милиона за Фонд здравства - рекао је Вишковић.

У дану за гласање нису учествовали посланици ПДП-а и СДС-а, први због тога што сумњају у уставност донесених уредби, а други због изјаве српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика о прислушкивању опозиције.