latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:52 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

Много је разлога због којих треба да посјетите Требиње

Бројни су они који за Требиње кажу да је најљепши град у Републици Српској. Прави мали медитерански драгуљ, омеђен бедемима, а с друге стране - отворен, срдачан и топао. Много је разлога зашто треба да посјетите град на Требишњици, мада је оних који то нису учинили, вјерујемо, мало.

Требиње се први пут помиње у списима византијског цара Константина Порфирогенита у десетом вијеку. Стари назив града је Трибунија. Требињски стари град, Кастел, настао је на темељима римског, средњовијековног и турског града. Снажни су утицаји медитеранске климе, коју карактерише велики број сунчаних дана, топла љета и мала влажност ваздуха.

- Ако кренемо из самог центра града, туристи могу да обиђу Стари грда, Музеј Херцеговине, Херцеговачку кућу која је својеврсни музеј домаће хране гдје туристи радо свраћају. Имамо и три различите богомоље - џамију у Саром граду, католичку Катедралу, Храм Светог Преображења. Три најпосјећеније локације, када су туристи у питању, су Херцеговачка Грачаница, Манастир Тврдош са својом винаријом и Арсланагића мост - наводи Марко Радић, директор Туристичке организације града Требиња.

Изласком из Старог града долазите до требињске променаде и чувених платана и трга. Херцеговачка вина, аутохтоне сорте жилавка и вранац, неизоставна су карика током посјете граду Требињу.

Драган Анђелић из винарије Анђелић каже да посјетиоци града на Требишњици радо пробају и купују све домаће производе.

- Тражи се све и производњу базирамо на томе. Наша Жилавка је позната, али и Вранац је аутохтон и иако га има и у Македонији, Црној Гори и Србији, ипак су у пиатњу различите сорте и нико се не љути када кажемо да се наш по низу параметара битно разликује од свих осталих - истиче Анђелић.

Још једна од природних љепота јесте ријека Требишњица, најдужа понорница у Европи. Лађе, које су својевремено биле атракција на овој ријеци, дио су нове и јединствене туристичке понуде.

- Сада имамо 10 традиционалних лађа са којима радимо туристичке туре. Туристи могу да их изнајме и да веслају сами. Са лађе можемо да видимо Стари град, Арсланагић мост... у том кругу од око четири километра колико траје веслање када возимо туристе - наводи Обрад Станић из "Барки на Требишњици".

Игор Шкеро, предсједник Планинарског друштва Вучји зуб наглашава да Требиње има јако чисту околину.

- Имамо двије ријеке из којих малтене можете пити воду. Осим тога, имамо четири планине - Видушица, Бјеласница, Леотар и Орјен. Наше друштво је ову паузу од масовнијих акција за вријеме епидемије искористила да освјежи све планинарске стазе непосредно око града, којих има 11 - каже Шкеро.

Дух града заснован је на заоставштини славног пјесника Јована Дучића, који са Црквине будно мотри на Требиње. Зато, посјетите овај град што прије!