latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:56 ⇒ 24/05/2020 | 07:24 | Аутор: РТРС

Српска не заборавља доктора Лазића - помени хероју у бијелом мантилу

Поводом 40 дана од смрти доктора Миодрага Лазића, у цркви Светог Саве у Блажују парастосом и паљењем свијећа још једном је одата дужна почаст овом хероју у бијелом мантилу. Помен је одржан и у Бањалуци, у Храму Христа Спаситеља.

У цркви у Блажују, недалеко од мјеста гдје се налазила ратна болница "Жица", и данас тугују саборци и становници сарајевско-романијске регије. Из предсједништва Борачке организације најављују организовану посјету његовом гробу у Нишу, на Видовдан.

- Док год срце једног Илиџанца, једног борца сарајевско-романијске регије куца, он ће бити у нашим срцима. Не смијемо да бацимо такве хероје у заборав, јер заборав је болест - поручује Горан Шеховац, предсједник Борачке организације "Илиџански борац".

Против болести ратних дејстава борио се доктор Лаза, како су га од милоште звали, пуних четрдесет мјесеци. За то вријеме обави је готово три и по хиљаде операција. Многи на овом помену, живи су захваљујући њему.

- Доктор Лазић је био људска громада, патриота, хуманиста и медицински стручњак који је својим знањем, али прије свега хтијењем, допринио да многи наши рањеници преживе тешке ране - каже Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево.

Његова биста и једна од главних улица, којима планирају да га трајно урежу у сјећање овог дијела Републике Српске, учиће нове нараштаје о патриотизму и родољубљу доктора Лазића. Молитвени помен у Бањалуци, организовало је Српско сабрање Баштионик.

- Пожртвована љубав доктора Лазића према отаџбини и роду треба да буде примјер и узор свима нама како се воли свој народ и како се ради за своју државу. Управо зато имамо сви заједно и велику обавезу да чувамо сјећање на херојски пут чувеног доктора - истакао је Предраг Адамановић, предсједник Српског сабрања Баштионик.

Баштионик је прије двије године доктору Лазићу додијелио повељу "Српски родољуб", а уручио прије пола године. Да посјети Бањалуку у прољеће, кад је и најљепша, није стигао.

- Сад пролази прољеће кад је он требало да буде са нама овдје... Мислим да је ово најмање што смо ми у Бањалуци, у Републици Српској и уопште српски народ, могали да урадимо за њега - каже Неђо Малешевић, члан Баштионика.

Директор нишког Ургентног центра доктор Миодраг Лазић, који је, као добровљац током рата, спасио живот хиљада цивила и рањеника у Републици Српској и Републици Српској Крајини, преминуо је од посљедица вируса корона 14. марта.