latinica  ћирилица
23/05/2020 |  19:59 ⇒ 24/05/2020 | 09:52 | Аутор: РТРС

Приједор: Станари зграде у 21. вијеку пију неисправну воду из бунара

Неисправна вода угрозила је здравље станара зграде у приједорском насељу Чиркин Поље, који су годинама прикључени на властити бунар.

Кажу да налази, између осталог, потврђују да вода није за употребу и да чак може изазвати трбушни тифус. Због што хитнијег рјешења, један улаз регистровао се као Заједница етажних власника. Апелују на надлежне да им помогну у снабдијевању водом и уређењу прилаза згради, јер је због имровизованих дрварница, двориште, кажу, постало легло змија.

Станари се снабдијевају водом из бунара који скоро никада није чишћен, ни хлорисан. Очајни су, јер су налази показали да је вода у потпуности неисправна за људску употребу. Већина станара потписала је иницијативу за прикључење на градску водоводну мрежу.

- У тој води налазе се бактерије које утичу на пробавни систем, чак узрокују и трбушни тифус. Молимо органе општинске управе да нам обезбиједе и омогуће прикључење на градски водовод. Све што желимо је чиста вода у нашим домаћинствима. Ја купујем воду, сваки други дан купим два канистера од шест литара и платим четири марке - каже станарка Милка Каурин.

Директор приједорског Водовода Владо Рељић каже да је узорак воде послат у Институт за заштиту здравља у Бањалуци, показао да је вода штетна за здравље.

Када је зграда грађена, у овом приједорском насељу, није био ријешен проблем водоснабдијевања. Међутим, у току је изградња секундарне водоводне мреже, а приједорски Водовод станарима нуди рјешење.

- Извођење тог прикључка, заједно са прикључном таксом за воду коштаће око 250 КМ по једном стану и то ћемо омогућити кроз отплату у пет рата по 50 марака - наводи Рељић.

Међутим, то није крај проблемима станара. Очајни су због неуређеног прилаза улазима, гдје бројни станари одлажу дрва за огрев, која су, како кажу, временом постала легло змија.

- Прије пар година убио сам у нашем улазу змију дугачку око два метра. Тад је моје дијете имало четири године, а и сад имамо малу дјецу у згради. Замислите да дијете изађе напоље и угледа змију на ходнику - каже станар Борис Марковић.

Из приједорске Градске управе обавјештавају да су станари дужни да формирају заједнице етажних власника и да се предсједници заједница јаве у надлежно одјељење, ради рјешења овог проблема.