latinica  ћирилица
23/05/2020 |  21:24 | Аутор: sputniknews.com

Бећковић: Умрла је стара Црна Гора, а без ње се муче Црногорци

Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати, изјавио је у емисији Око Радиотелевизије Србије академик Матија Бећковић, поводом 14. годишњици од црногорског референдума о независности.
Матија Бећковић - Фото: РТРС
Матија БећковићФото: РТРС

- Црна Гора слави 14 година своје независности, а тако се и понаша - као четрнаестогодишњак. Расправља којим језиком говори, којим писмом пише, којој вјери припада. Брат који не вјерује отима храмове брату који вјерује. Једна мајка рађа двије нације, један језик је наш и њихов - рекао је Бећковић.

Према његовим ријечима, Црна Гора се уједињавала и разједињавала, присаједињавала и одвајала од Србије, али Србија није у томе учествовала.

- И тај референдум није био за њену независност, него је био референдум против Србије. И од тада, они ту борбу против Србије воде из дана у дан и тако су на крају дошли да Митрополија црногорско-приморска Српске цркве није њихова, него хоће да оснују црногорску цркву. А то највише личи на стихове из "Горског вијенца" кад су они саградили ону велелепну воденицу, а тек онда сјетили се за воду - рекао је Бећковић.

Црногорско-приморска митрополија је, са својим светињама, оно што је пробудило млади свијет, онај за кога смо мислили да је толико индоктриниран и изгубљен и који је ћутао кад су му преименовали језик, кад су му укинули писмо, кад су фалсификовали цијелу историју, а онда се пробудио кад су му дирнули у њихову цркву, вјеру, светињу, сматра Бећковић.

Према његовим ријечима, Црна Гора је ремек дјело српске поезије откад је Бранко Радичевић написао "Црна Гора поносито стење, српске круно ти драго камење".

- Онда је Лаза Костић казао да је то окамењена српска вјера, непонижена, сирота... Нема, такорећи ниједног српског пјесника који је није опјевао. Ово је једино вријеме у које се о њој не пјева. Умрла је стара Црна Гора а без ње се муче Црногорци. Умријеће, но ће прије тога, себе и њу обрукати - каже Бећковић.

Коментаришући изјаву предсједника Црне Горе Мила Ђукановића о стварању "цркве православних Црногораца", Бећковић оцјењује да су "приче о некој аутокефалној црногорској цркви толико оригиналне да они никад не наводе ко је био патријарх те аутокефалне цркве, као што и сада имају неког кандидата који је дошао из неког позоришта".

Бећковић је подсјетио и да је у Другом свјетском рату, генерал Шарл Де Гол је командовао покретом отпора у Француској из Лондона и није слушао Черчила.

- А Черчил му је рекао да ако тако настави да ће га он истјерати из Лондона. А Де Гол је одговорио: "Слободни сте да се обрукате". То би могао и митрополит Амфилохије да одговори данашњем црногорском пјеснику - закључио је Бећковић.