latinica  ћирилица
24/05/2020 |  12:11 ⇒ 12:41 | Аутор: РТРС

Рамазански бајрам у Семберији

У Атик џамији у Бијељини и три џамије у Јањи клањан је бајрам намаз у складу с препорученим здравственим мјерама, а након молитве, семберски Бошњаци, један од два најважнија празника у исламском календару, прослављају у кругу породице.

На бајрамско јутро обичај је да сви чланови породице рано устану и припремају се за одлазак у џамију.

Рамазанском бајраму претходи тридесетодневни пост, током којег су се вјерници од зоре до заласка сунца уздржавали од хране и пића, као и од лоших мисли и дјела.

Ове године обичаји и традиција морали су се прилагодити ванредним условима које је изазвала пандемија вируса корона.

-  Рамазан нам је протекао у необичним условима, нисмо могли да обављамо све молитве онако как смо то навикли, заједнички у џамијама, а тако ће и овај Бајрам да протекне. То јесте радостан дан, нарочито за нас постаче. Али биће у једну руку и тужан, много је наших суграђана и чланова подроице ван Босне и Херцеговине и не могу да нам дођу јер границе још нису отворене - прича нам Азем Алетовић из Јање.

Бајрам је познат и као празник током којег се јасно види колико је важно његовање различитости и међусобно пштовање у свакој заједници.

- Морамо истрајати у добрим дјелима. Не смијемо прије свега пасти, клонути духом. Све су ово велика искушења за нас. Времена се мијењају,овај свијет се мијења, ми се морамо прилагођавати. Али треба да останемо људи на крају крајева. Да помажемо једни другима, без обзира на вјеру, на националну припадност, јер ипак смо ми сви овдје комшије и морамо живјети заједно - закључује Азем.

На празничној, бајрамској трпези сервирају се традиционална јела, бамија, соган-долма, разне врсте пита и обавезно баклава.

Рамазански бајрам прославља се три дана.

Први дан проводи се у кругу породице која се окупља код најстаријих чланова, други дан се обилазе гробља, а трећи дан предвиђен је за дружење с пријатељима и познаницима.