latinica  ћирилица
24/05/2020 |  12:50 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Вулин: Ђукановић да Србе и СПЦ остави на миру

Министар одбране Србије Александар Вулин поручио је црногорском предсједнику Милу Ђукановићу да може да направи цркву какву год хоће и да себе прогласи за патријарха, али да Србе и Српску православну цркву остави на миру.
Александар Вулин - Фото: РТРС
Александар ВулинФото: РТРС

- Може Мило Ђукановић да објасни начин како је настао свијет, може главни одбор ДПС-а да прогласи за апостоле, може да уради шта год хоће, али немој то да ради са СПЦ. Нас нека остави тамо гдје смо били, тамо одакле је он отишао, ми смо остали. Његово право је да оде, али не може да кажњава Србе зато што су остали тамо где је он некада био - рекао је Вулин.

Вулин је истакао да Србија поштује независност, суверенитет Црне Горе, не мијеша се у њено право да одлучује сама о себи, али не може мирно да посматра да се Србима одузимају елементарна људска права.

- Ми се не мијешамо у унутрашња питања Црне Горе, али није унутрашње питање Црне Горе да забрани Србима да иду у своју цркву или да промијени име цркве или да отме светиње које су српском народу толико важне и толико значајне. Без наших православних светиња, ни ми као Срби не бисмо били исти народ - навео је Вулин.

Вулин је поновио да је Србија увијек ту да помогне и Републици Српској и Србима који тамо живе и да ће то чинити увијек, док год је Александар Вучић на челу Србије, саопштено је из Покрета социјалиста, чији је Вулин предсједник.

- Ми смо донијели програмска документа, Министарство одбране је донијело националну стратегију одбране у којој се експлицитно каже да је наш задатак да штитимо Србе без обзира гдје они живе - напоменуо је Вулин.

Он је навео да је Република Српска настала као израз, као потреба Срба у БиХ да се сачувају од јасеновачког геноцида, да се више никад не понови тај ужас.