latinica  ћирилица
24/05/2020 |  14:14 ⇒ 15:19 | Аутор: Б92

"Свијет је на ивици хладног рата"

Кина и САД су на ивици "новог хладног рата" упозорио је кинески министар спољних послова Ванг Ји.
Кина, САД и Русија (фото:ССО) -
Кина, САД и Русија (фото:ССО)

Он је изразио жаљење због обнове тензија са Вашингтоном око епидемије вируса корона.

Први обољели од новог вируса пријављени су крајем прошле године у кинеском граду Вухану а од тада се вирус проширио на цијелу планету и од њега је умрло око 340.000 људи.

Предсједник САД Доналд Трамп посљедњих недјеља редовно оптужује кинеске власти да су касниле да пренесу пресудне податке о озбиљности вируса чије ширење је по њему могло да се заустави.

- Поред пустошења изазваног новим вирусом корона политички вирус се шири у САД. Тај политички вирус користи сваку прилику да нападне и оклевета Кину - рекао је новинарима шеф кинеске дипломатије не наводећи име америчког предсједника.

Напетости између Пекинга и Вашингтона већ су високе посљедње двије године због трговинског рата који је покренуо Трамп, и у коме две земље једна другој узајамно уводе додатне царине на увезену робу што тешко погађа међународну трговину.

Пандемија је повећала тензије између те двије свјетске силе до нових врхунаца.

- Неке америчке политичке снаге узимају за таоца односе између Кине и САД и гурају двије земље на ивицу новог хладног рата - са кризом коронавируса рекао је Ванг Ји.

Трамп је поменуо могућност да ће тражити од Пекинга да плати више милијарди долара одштете због штете нанесене пандемијом, и САД траже међународну истрагу о поријеклу вируса.

Ванг је рекао да је Кина "спремна" на међународну сарадњу да се идентификује извор новог коронавируса, додајући да таква сарадња треба да буде лишена било каквих политичких мијешања.

У понедјељак је кинески предсједник Си Ђинпинг рекао да подржава да се изврши "свеобухватна процјена" свјетског одговора на нови коронавирус када епидемија буде искоријењена. У видео поруци упућеној годишњој скупштини Свјетске здравствене организације Си Ђинпинг је одбацио сваки пропуст његове земље у управљању епидемијом дајући уверавања да је Кина увијек била транспарентна и одговорна о том питању.