latinica  ћирилица
24/05/2020 |  15:11 ⇒ 19:30 | Аутор: РТС

Бивши државни епидемиолог: Шведска је погријешила што се није затворила

Научница која је надгледала реакцију шведских служби на САРС каже да је овог пута та земља изневјерила оне најрањивије у друштву.
Шведска (фото:news.bitcoin) -
Шведска (фото:news.bitcoin)

Одлучила је да више не ћути о контроверзној шведској стратегији борбе против вируса корона, рекавши да сада вјерује да је власт требала да уведе строжа ограничења у раним фазама пандемије како би вирус ставили под контролу.

 Аника Линде, која је надгледала шведски одговор на свињски грип и САРС као државни епидемиолог од 2005. до 2013.године, до сада је давала подршку свом насљеднику Андерсу Тегнелу и приступу који је Шведска одабрала за борбу против вируса корона.

Међутим, она је сада прва иступила из редова стручњака за јавно здравље, рекавши да се предомислила због релативно високог броја смртних случајева у Шведској у поређењу са сусједном Данском, Норвешком и Финском.

- Мислим да нам је требало више времена за припремљеност. Да јесмо, били бисмо у стању да за то вријеме обезбједимо оно што је неопходно за заштиту угрожених - рекла је Линде за Гардијан.

Током два дана у прошлој недјељи Шведска је имала највишу стопу смртности по глави становника у свијету, а очекује се да укупан број смртних случајева пређе 4.000 овог викенда.

Стопе смртности по глави становника у Данској, Финској и Норвешкој, које су увеле далекосежна ограничења, сада су четири, седам и девет пута ниже од стопе у Шведској.

Шведска је водила најмање рестриктивну стратегију од било које развијене земље, остављајући отворене ниже средње школе, барове, ресторане, тржне центре и теретане и омогућавала окупљања до 50 људи.

Веома се ослањала на друштвену одговорност и здрав разум. Линде је рекла да је у почетку дијелила размишљање на ком се темељи шведски приступ.

- Мислим да је основна перцепција да ће се прије или касније заразити цјелокупно становништво, без обзира на то шта радите. Па када је Андерс Тегнел рекао "поравнаћемо кривуљу и заштитити рањиве" помислила сам да ћемо након неког времена достићи имунитет стада. То би могла бити добра стратегија - рекла је она.

Истовремено, други дио шведске стратегије – заштита старијих и других ризичних група – није успио.

- То је био сан да ћемо заштитити старије особе, који је у стварности имао врло мало основа - тврди Линде, која је као 72-годишњакиња провела више од два мјесеца у полуизолацији.

Политичари, медији и јавност у Шведској и даље у великој мјери подржавају јавну здравствену политику у рјешавању епидемије, осим мале групе академика и истраживача.

Критике Анике Линде означавају прву од стране једног иманентног стручњака за јавно здравље.

Шведска изневјерила "најрањивије" у друштву 

Тегнел је у интервјуу који ће данас бити емитован на шведском националном радију признао да је земља у "ужасној ситуацији", али је одбацио идеју да би закључавање могло да помогне.

- Врло је лако рећи "да смо се закључали, могли бисмо учинити много више", али када поставим питање "шта смо тачно могли учинити што би толико промијенило?", онда не добијам толико много одговора - рекао је Тегнел.

Линде је рекла да Тегнел није у праву што локалну власт и приватне компаније које управљају старачким домовима криви за високу стопу заразе у тим установама.

- Можда то звучи логично, али недостајала је информисаност и стратегија према којој би се дјеловало - рекла је Линде.

Она је неуспјех шведског приступа дјелимично приписала неспремности јавне здравствене агенције да адаптира унапријед припремљену стратегију која је изграђена на искуству пандемије грипа, попут шпанског грипа и свињског грипа, вирусу корона.

- Чињеница да је превише поређена са епидемијама грипа могла би нас навести да направимо погрешне претпоставке у почетку. Могли бисмо имати и други развој да нисмо, на примјер, били више свјесни ризика од ширења асимптоматских појединаца - закључила је Линде.