latinica  ћирилица
24/05/2020 |  15:46 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Значај очувања ћириличког писма

На Дан словенске писмености и културе и празник светитеља Ћирила и Методија Градски одбор Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" у Бијељини указао је на значај очувања ћириличког писма као битног обиљежја српског националног идентитета.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

- Мада је у Србији и у Републици Српској ћирилица службено писмо, у практичној употреби латиница има апослутну превласт. У то се лако увјерити ако се погледају називи фирми у било ком већем насељу, а слична је ситуација и у погледу заступљености латиничког писма у новинским установама и издавачким кућама - истакли су из бијељинске "Просвјете".

Из "Просвјете" су поручили да Србе, као и друге мале народе, у цивилизовном свијету могу одржати само праве и трајне вриједности - православна вјера, српски језик и ћириличко писмо.

Подсјетили су да први списи писани ћирилицом потичу из 12. вијека, међу њима најпознатије Мирослављево јеванђеље, те упозорили на озбиљно угрожавање ћирилице у 21. вијеку под утицајем глобализације.

- То је потискивање ћирилице перфиднијим методама, тврдњама да је латиница практичније писмо, да је оно много погодније за савремену комуникацију путем друштвених мрежа, да се њиме служи огроман број становника планете, а ниједан од тих навода није одржив, јер ћириличко писмо задовољава све критеријуме употребе и у најмодернијој комуникацијској технологији - наводи се у саопштењу.

"Просвјета" упозорава да проблем замјене ћирлице латиницом није толико у моћи страног фактора, колико у неодговорности Срба који олако прихватају туђе, а одричу се свога, те истиче да латиница јесте дуго у употреби, али она није српско писмо.

У тексту се подсјећа да је прошле године за Дан ћирилице "Просвјета", у сарадњи са Техничком школом "Михаило Пупин", организовала пописивање фирми у дијелу града чији су називи исписани ћирилицом и резултати су били поразни, због чега ће наставити ово истраживање.

- Један од најважнијих задатка српског народа је да чува свој језик и своје писмо и увјерени смо да у нашем народу има довољно умних људи који никада неће пристати да се одрекну свога писма на коме су написани бројни вриједни споменици културе који нас чине препознатљивим у културној заједници европских народа - закључено је у саопштењу бијељинске "Просвјете".