latinica  ћирилица
24/05/2020 |  19:53 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Економски изазови не утичу на херцеговачке мљекаре (ВИДЕО)

Херцеговина је, између осталог препознатљива и по мљекарама које успјешно и квалитетно послују што је доказано и у времену пандемије. Глобална криза није умањила њихов рад нити утицала на квалитет.
Мљекари - Фото: РТРС
МљекариФото: РТРС

Мљекара Пађени у овом периоду од настанка пандемије упослила је пет нових радника. И Пађени и Перфето препознати су на ширем тржишту.

И у вријеме пандемије у мљекари Пађени вриједно се радило. Један дио производње је преусмјерен због престанка рада угоститељских објеката којима су испоручивали производе, а извоз је био упола смањен.

- За вишак млијека који смо имали у том моменту направили смо залиху сирева који сматрамо да ћемо продати у наредном периоду. Није било некаквих проблема, ни одступања од плана који је зацртан прије вируса корона - изјавио је власник мљекаре Пађени Ненад Вукоје.

Потешкоће изазване пандемијом успјеће, кажу, да превазиђу, без великих губитака и у мљекари Перфето.

Мљекара Пађени тренутно откупљује око 70.000 литара млијека, а планирани откуп млијека за ову годину је око 20 милиона литара.

Пађени запошљавају 153 радника. Пет нових радника запослили су од настанка пандемије.

Мљекара Перфето годишње откупи пет милиона литара млијека за производњу. Запошљавају десет радника.

Обје мљекаре имају нове планове. У Пађенима чекају нову опрему за паковање вриједну преко два милиона марака.

- То је најсавременија опрема за паковање кисело млијечних напитака, читавог дијела херментисаних производа које ми радимо - рекла је главни технолог у мљекари Пађени Марија Рогач.

Вриједан рад уз добар менаџмент даје одличан резултат. Показатељ за то су наведени примјери које ни криза није угрозила.