latinica  ћирилица
25/05/2020 |  11:21 ⇒ 11:23 | Аутор: sputniknews.com

У Грчку могу само двије пунољетне особе у једном аутомобилу

Сви који овог љета одлуче да путују у Грчку на море, морају да знају да у ову земљу не могу да уђу уколико се у аутомобилу налазе више од двије пунољетне особе (возач и један путник) - то су најновији здравствени прописи грчког Министарства туризма.

Једини изузетак биће породице са малољетном дјецом и они ће моћи заједно да путују. Строге мјере прописане су и за аутобусе у којима ће се број путника смањити за 50 одсто - свако друго сједиште мора да буде празно. Притом, током цијелог путовања туристи ће морати да носе заштитне маске, а клима у аутобусима неће смјети да се укључује.

Према новим грчким прописима, путници у аутобусима сједиће само на по два сједишта из разлога "социјалне дистанце". Тако ће аутобуси од 50 мјеста смјети да превозе највише 25 путника, док ће аутобуси на спрат, умјесто 70 путника, смјети да превозе њих 35.

Такође, у аутобусима је прописано и обавезно ношење заштитних маски у току цијелог путовања, пише Информер.

На вратима мора бити обезбијеђено дезинфекционо средство за путнике и особље, а препорука је и да се поставе паравани од плексигласа којима ће возачи бити потпуно одвојени од путника.

Према новим прописима, возачи аутобуса неће смјети да укључују клима-уређаје, већ ће се у току цијелог пута возило природно провјетравати отварањем прозора или шибера.

Ригорозне мјере мораће да се поштују и у комбијима и у мини-бусевима.

Према прописима, код возила која имају седам сједишта максималан број путника биће два, плус возач. Возила са девет сједишта моћи ће да приме, поред возача, још три путника.