latinica  ћирилица
25/05/2020 |  11:36 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Радојичић: Oдгађањем избора настављена серија незаконитости

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић оцијенио је да је одгађањем избора за 15. новембар настављена серија незаконитости, која доводи у питање легалност цијелог изборног процеса.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Радојичић је навео да су прво на незаконит начин изабрани чланови Централне изборне комисије, јер нису прошли конкурс, те да се то никад до сада није десило.

Он је напоменуо да је и одлука о расписивању избора за 4. октобар такође била парцијално незаконита, јер није донесен роковник који је обавезан по Закону.

- Након тога је потпуно незаконито одређен неки други термин, који нема упориште ни у једном члану закона, те је 15. новембар извађен негдје 'из џепа' и истовремено расписани тендери за материјале за изборе - рекао је Радојичић, који је и потпредсједник СНСД-а.

Он је изјавио новинарима да грађани имају право да након четири године изаберу представнике локалних власти и да је то једно од основних демократских права.

- Оваквим чињењем се све доводи у хаос, а велико је питање како ће све тећи и како ће се на крају завршити - рекао је Радојичић.

ЦИК је одлучио да локални избори у БиХ буду одржани 15. новембра, умјесто 4. октобра.