latinica  ћирилица
25/05/2020 |  13:37 ⇒ 14:01 | Аутор: СРНА

Пашалић: Све већа подршка повртарској производњи

Министар пољоприреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић истакао је да ресорно министарство све снажније подржава повртарску производњу, те да је у ову област прошле године уложено 1,5 милиона КМ.
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

- Ако узмемо у обзир да је за подршку производњи и откупу поврћа у 2016. години обезбијеђено тек негдје око 300.000 КМ, јасно је колико расте подрша овом сектору - рекао је Пашалић Срни.

Након посјете повртару Николи Лакићу у Кукуљама код Српца, Пашалић је нагласио да је најбоље усмјерен новац у пољопривреду онај за капиталне инвестиције, за набавку трактора, прикључака, изградњу објеката и система за наводњавање.

- То се показало и на примјеру ове породице. Наиме, Министарство је са 30 одсто учешћа подржало набавку све опреме, механизације и изградњу складиште које је ова породица у посљедњих неколико година реализовала - додао је Пашалић.

Пашалић је навео да Лакићи на својим парцелама гаје шест врста поврћа и да су у том послу веома успјешни.

- Ријеч је о породици која се већ неколико генерација бави производњом поврћа и што је јако важно сад уводе неке нове технологије. Никола Лакић је био студент Пољопривредног факултета у Бањалуци, а сада је дипломирани инжењер са великим искуством и одлучио је да то своје знање примјени управо на свом имању - рекао је Пашалић.

Он је додао да Министарство пољопривреде настоји да промовише баш овакве пољопривредне произвођаче.

- Тежимо да имамо што више случајева да младе колеге након завршетка факултета стечено знање примјене на свом имању и на најбољи начин уновче то знање. Данас смо се увјерили да је то потпуно реално и у нашим условима - поручио је Пашалић.