latinica  ћирилица
25/05/2020 |  13:57 ⇒ 13:57 | Аутор: Б92

Кон: Ако се погорша стање, кажњаваћемо оне без маски

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да обавезно ношење маски у Србији постоји као нацрт и да се може увести као обавезно ако дође до погоршања стања.
Др Предраг Кон - Фото: ТАНЈУГ
Др Предраг КонФото: ТАНЈУГ

Кон је за Прву телевизију рекао да Србија није још увела обавезно ношење маски.

- Мада то јесте било у нацрту и постоји као нацрт, па у сваком тренутку може да се уведе, ако се погорша стање - рекао је он.

Према његовим ријечима, битно је да осјетљиве групе, попут старијих од 65 година, и хронични болесници, носе маске.

Он је рекао да хируршке маске ипак штите од кијања и заразе током разговора.

- Што се тиче заштите у јавном превозу, тржним центрима и кафићима најнижа мера заштите је та. На отвореном простору оне немају смисла-  напоменуо је Кон.

Како је казао, живот је наметнуо одређена рјешења, јер тест ПЦР није могуће набавити у појединим земљама, а нашим држављанима не можемо забранити да дођу у Србију.

- Нама епидемиолозима би најлакше било да сви могу да се тестирају. Ми сада имамо озбиљнији систем заштите него да смо се тестирали. Ми нисмо то пустили отворено као што се доживљава, то подразумијева праћење од 14 дана - рекао је он.

Кон је казао да је далеко од тога да нема баш ништа од мјера, али после 15. јуна, када се буде отворила Европа, имаћемо дневно око 10.000 људи који долазе на аеродром у Београду.

- У таквим бројкама морамо да направимо систем који може да функционише. Да смо све тестирали, замислите 10.000 људи да су тестирани, то није могло проћи - рекао је он.