latinica  ћирилица
25/05/2020 |  17:35 ⇒ 17:37 | Аутор: СРНА

Модрича: До 1. јуна продужена забрана рада обданишту

Штаб за ванредне ситуације у Модричи продужио је до понедјељка, 1. јуна, забрану рада Дјечијем обданишту "Наша радост" - јавној предшколској установи у којој је 18. маја обустављен рад због потврђеног вируса корона код једне раднице.
Сједница Штаба за ванредне ситуације у Модричи - Фото: СРНА
Сједница Штаба за ванредне ситуације у МодричиФото: СРНА

Командант општинског Штаба за ванредне ситуације Младен Крекић рекао је да Штаб због разних спекулација у јавности о појави вируса корона неће журити са отварањем обданишта.

- По наређењу Штаба обављено је тестирање осам радника и 33 дјеце која су била у првом и продуженом контакту са обољелом радницом. Срећом, њихови налази, обављени у Институту за јавно здравство Републике Српске, негативни су и спријечена је појава жаришта и ширење заразе - рекао је новинарима Крекић, који је и начелник општине Модрича.

Крекић је истакао да опасност од вируса корона није прошла, због чега грађани морају да се придржавају мјера прописаних након укидања ванредног стања у Репбулици Српској.

Он је навео да предстоји либерализација мјера и у области спорта, али да ниједна организација неће добити сагласност за почетак рада без претходног тестирања спортиста и спортских радника.

- Без максималних мјера заштите не би требало дозволити ни матурске забаве које, уколико буде пропуста, могу драстично погоршати епидемиолошку ситуацију - рекао је Крекић.

Директор Дома здравља Модрича Дарко Стефановић рекао је да су у овој општини до сада на вирус корона тестиране 343 особе.

- Обољело је 25 особа, од којих је пет преминуло, пет излијечено и 15 се налази на лијечењу - рекао је Стефановић.

Стефановић је навео да се посљедњих седам дана појавило ново жариште у мјесту Дуго Поље, гдје је у двије породице вирус корона потврђен код 12 особа, а једна је преминула.

Он је рекао да је Дом здравља евидентирао све особе које су биле у контакту са преминулим и члановима његове породице, те да ће те особе у току ове седмице бити тестиране на вирус корона.

- У четрнаестодневном карантину у Модричи су биле 92 особе, док је под љекарским надзором у кућној изолацији боравило 879 лица - рекао је Стефановић.