latinica  ћирилица
25/05/2020 |  21:07 ⇒ 21:17 | Аутор: СРНА

Москва забринута због пристрасног тумачења догађаја на Балкану деведесетих година

Москва је забринута због пристрасног приступа у оцјењивању ратних злочина на Балкану из деведесетих година, а позадина догађаја у Приштини и Подгорици је очигледна - етикетирати Београд као извор зла у периоду распада бивше Југославије и заштитити оне који су починили злочине над Србима, саопштило је Министарство спољних послова Русије.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Са забринутошћу истичемо да на Балкану и даље постоји пристрасан, политизовани приступ догађајима који су се одиграли током сукоба у Југославији деведесетих година. У томе активно учествују наводно независне невладине организације, које деценијама финансирају западне владе; наручиоци. Формирају се неке структуре за истрагу о "ратним злочинима", штавише са неприкривеним антисрпским ставовима - навело је руско Министарство спољних послова.

У саопштењу се истиче да су пристрасна процјена догађаја из посљедње три деценије на просторима бивше Југославије, извртање чињеница, произвољно "именовање починилаца" и друге познате методе политичког усмјеравања, у супротности са задатком претварања региона у динамичан, просперитетни дио Европе, преноси Спутњик.

У саопштењу се скреће пажња на чињеницу да се пораст такве активности примјећује данас у Подгорици и Приштини.

- Позадина догађаја је очигледна: етикетирати Београд као извор зла у периоду распада бивше Југославије и истовремено заштитити оне који су починили злочине над Србима. Жалосно је што се суровом критиковању Србије придружила и Црна Гора, која је у кризно вријеме стајала раме уз раме са својим сјеверним комшијом - поручено је из руског Министарства.

Министарство спољних послова Русије истиче да Запад затвара очи на антисрпско етничко чишћење на тзв. Косову.

Како се наводи у саопштењу, нарочито се "цинично понашају тзв. косовске власти, гдје су на руководећим мјестима лица која су директно повезана с нечовјечним дјелима, укључујући отмицу и убијање људи ради илегалне трговине њиховим органима".

Руско Министарство упозорава да упркос доказима, у Хагу до данас није покренут ниједан судски процес поводом ових случајева.

- Поред тога, Запад затвара очи на антисрпско етничко чишћење на тзв. Косову, смрт стотине цивила током НАТО агресије против Југославије 1999. године и страшне посљедице ове агресије - наводи се у саопштењу.