latinica  ћирилица
25/05/2020 |  22:09 | Аутор: СРНА

Троше милионе на куповину и изнајмљивање објеката, иако имају своје

Канцеларија за ревизију институција Федерације БиХ /ФБиХ/ утврдила је да је Влада ФБиХ у претходним годинама 6,7 милиона КМ буџетских средства уложила у туђе објекте, који нису искориштени за рјешавање смјештаја буџетских корисника, а трошкови најма пословних простора за потребе смјештаја Владе и њених институција континуирано су имали тренд раста и у посматраном периоду ревизије износили су око 12,5 милиона КМ.

Умјесто планског искориштавања властитих простора, Влада ФБиХ и Служба за заједничке послове су углавном разматрали могућности куповања или унајмљивања објеката који нису у власништву ФБиХ и нису израдили детаљну анализу и процјену могућности искориштавања расположивих објеката за рјешавање смјештаја министарстава, завода и других институција, навели су ревизори у свом новом извјештају.

Ревизори су утврдили да Влада ФБиХ има на располагању велики број пословних простора, које поред властитих простора, чини и имовина бившег Завода за платни промет и бившег федералног министарства одбране, али није посвећена довољна пажња њиховом рационалнијем кориштењу, пише портал "Кликс".

- Влада ФБиХ није усвојила потребне прописе /уредбе, одлуке, нормативе/ у циљу регулисања најма простора за рад буџетских корисника ФБиХ, што је имало за посљедицу најам простора различитих површина и цијена, без одговарајуће процјене економске прихватљивости појединачних уговора о закупу - навели су ревизори.

У 2016. години, наводи се у извјештају, настављено је са праксом улагања у туђе објекте, те је одлучено да се купи објект "Стаклена банка" у Мостару који нема ријешен имовинско-правни статус, по цијени од шест милиона КМ. Процијењено је да ће стављање у функцију овог објекта захтијевати додатна улагања у износу од 9,5 милиона КМ.

Влада ФБиХ је обавезала Службу за заједничке послове да на основу препорука припреми материјале који су, између осталог, подразумијевали израду плана управљања смјештајем буџетских корисника ФБиХ, како би се системски, економично и трајно ријешило ово питање.

У саопштењу се наводи да Служба за заједничке послове није израдила јединствени план, али су предузете одређене активности на трајном рјешавању смјештаја са сједиштем у Сарајеву и Мостару.

У извјештају се истиче да је, истовремено, Служба овлаштена да у име Владе ФБиХ са закуподавцем /Социјалдемократском партијом БиХ/ покрене поступак раскида уговора о закупу пословног простора у Алипашиној улици у Сарајеву, који је Влада ФБиХ користила дуги период. "По истеку 180 дана отказног рока, Служба је у име Владе ФБиХ тај објект вратила власнику, СДП-у БиХ", навели су ревизори.