latinica  ћирилица
26/05/2020 |  08:35 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Дмичић: Одлука ЦИК-а нелегитимна

Професор уставног права Миле Дмичић рекао је у нашем Јутарњем програму да је одлука Централне изборне комисије БиХ о одгађању локалних избора нелегитимна, јер нема правни, односно Изборним законом прописани основ.

Дмичић је рекао да се одлука о одгађању може донијети 150 дана од расписивања избора, те да се избори могу одгодити само на одређеном бирачком мјесту или једном изборном подручју уколико ЦИК утврди да чињенице и околности или непредвиђено стање онемогућавају њихово провођење.

- Једини легитимни термин је 4. октобар, а одгађање избора за 15. новембар такође није логично јер прелази Законом дефинисаних 30 дана за одгађање. Тај рок не може бити дужи од мјесец дана, а оправдање ЦИК-а о вјерском празнику и недостатку средстава не стоји јер су избори могли бити заказани и седам дана прије једномјесечног рока, односно у недјељу прије истека тог рока - појаснио је он.

Дмичић је подсјетио да осим апалеција односно захтјева за оцјену уставности које су странке најавиле, сам ЦИК може покренути поступак којим одлуку од одгађању локалних избора ставља ван снаге.

Он је истакао да ће посљедњу ријеч дати Уставни суд који ће утврдити да ли је овом одлуком прекршен закон.