latinica  ћирилица
26/05/2020 |  09:15 | Аутор: СРНА

"На хиљаде талибана који су у БиХ желе да наставе ратовање у Европи"

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је да ће истрага коју је покренуло Тужилаштво БиХ поводом навода о издавању лажних виза лицима високог миграцијског ризика из Пакистана и Ирака утврдити да је број тих лажних виза много већи од 3.000, односно да је на тај простор захваљујући кривотвореним исправама ушло неколико десетина хиљада талибана.
Тероризам - Фото: илустрација
ТероризамФото: илустрација

- Старосна и полна структура миграната који су у БиХ, а затим територија одакле долазе, јасно указује да није ријеч о људима који бјеже од рата, већ војницима који су у тим ратовима активно учествовали - рекао је Галијашевић за портал Вести онлајн.

Према његовим ријечима, досадашња истрага Министарства безбједности у Савјету министара утврдила је да лажне визе нису дијељене само у Пакистану.

- Овдје је тренутно најмање 12.000 људи из Авганистана и неколико хиљада из Ирака, који су ушли у земљу захваљујући лажним туристичким визама. Показало се да су на сличан начин, захваљујући запосленима у амбасадама БиХ, на ове просторе стизали и држављани Марока и Алжира - указао је Галијашевић.

Он каже да није само проблем то што су они те визе добили у Амбасади БиХ у Пакистану, већ што су затајиле и све оне службе које су морале да реагују када су се ти људи појавили на граници - од Министарства безбједности до Службе за странце.

- Те визе су истог тренутка морале да буду поништене, а они подвргнути откривању правог идентитета. Ништа од тога се није догодило и сада држава има озбиљан безбједносни проблем, а тек ћемо га имати уколико се обистине моје црне слутње да им је циљ да своје ратовање наставе, али на тлу Европе - рекао је Галијашевић.

Он је нагласио да није случајно што се управо Пакистан нашао усред афере с лажним туристичким визама.

- Пакистанска тајна служба од почетка рата у БиХ има активну улогу у наоружавању Армије БиХ, али и школовању муслиманског кадра. Управо је актуелни министар одбране генерал Сифет Поџић завршио обавјештајни курс у граду Куети, а Пакистан од почетка управља ратом у Авганистану. Ова земља посљедњих 40 година усмјерава и финансира Талибане, као што више од 50 година на Кашмиру ратује против Индије - прецизирао је он.

Подаци УНХЦР-а говоре да је у љето прошле године дошло до повећаног броја уласка миграната у БиХ.

Највећи број миграната и тражилаца азила је из Пакистана - њих 47 одсто.