latinica  ћирилица
26/05/2020 |  11:37 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Око 200.000 КМ за пројекат збрињавања отпада у Станарима

Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске и Јавно комунално предузеће "Екосфера" из Станара потписали су данас уговор о суфинансирању пројекта "Наш отпад - наша одговорност", укупне вриједности око 200.000 КМ.
Уговор о пројекту "Наш отпад - наша одговорност" - Фото: СРНА
Уговор о пројекту "Наш отпад - наша одговорност"Фото: СРНА

Директор Фонда Срђан Тодоровић рекао је новинарима да је ријеч о набавци комбиноване радне машине за манипулацију отпадом, те комуналне опреме, које ће у подједнаком износу финансирати са "Екосфером".

- Ово је наставак сарадње Фонда са општином Станари на побољшању инфраструктуре за управљање отпадом - изјавио је Тодоровић.

Директор предузећа "Екосфера" Дарко Кршић рекао је да је на подручју Станара мапирано око 40 дивљих депонија, те да ће уз радну машину набавити и 20 посуда за одлагање комуналног отпада које ће бити постављене на мјесту санираних депонија.

Начелник општине Станари Душан Панић истакао је да ова локална заједница предузима активности на еколошкој заштити и управљању комуналним отпадом, те подсјетио на бројне пројекте који су у претходном периоду заједнички реализовани са Фондом.

Панић је најавио да су у плану енергетско утопљавање двије локалне основне школе, у Станарима и Остружњи, средствима Фонда и Свјетске банке.

Пројекат "Наш отпад - наша одговорност", у чијој реализацији Фонд учествује са 100.000 КМ, подразумијева повећање техничких капацитета за управљање чврстим отпадом, санацију нелегалних одлагалишта отпада, као и успостављање одвајања отпада на мјесту настанка, саопштено је из Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Републике Српске.

Данашњем потписивању уговора присуствовао је и посланик из Станара у Народној скупштини Републике Српске Горан Јеринић, као и представници општинске управе Станари.