latinica  ћирилица
26/05/2020 |  12:04 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Авион са руским држављанима одлетио из Бањалуке за Москву (ФОТО)

Са Аеродрома Бањалука одлетио је авион Ер Србије за Москву којим ће се у Руску Федерацију вратити држављани те земље које је пандемија вуриса корона затекла у Српској и БиХ.

Влада Републике Српске обезбиједила је овај посебан авио-превоз, а хуманитарни летови организују се на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Фото: РТРС

У авиону је 11 грађана из Русије који се враћају у своју домовину. Вирус корона затекао их је у БиХ, а с обзиром на то да је пандемија приземљила путничке авионе њихов повратак није био могућ.

Фото: РТРС

Авион је прије Москве слетио у Београд гдје се укрцало још путника које је Ковид 19 затекао у Србији.

Око 19.00 часова, овај авион требало би да се врати у Бањалуку, а са њим и око 70 грађана Републике Српске и БиХ које је пандемија задржала у Русији. Овај лет обезбиједила је Влада Републике Српске, с обзиром на то да су комерцијални летови из Русије још обустављени, а на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ.

Додику се обратила група грађана, углавном студенти из Републике Српске, и њихови родитељи, за помоћ у организацији њиховог повратка из Руске Федерације у Српску.