latinica  ћирилица
26/05/2020 |  13:41 | Аутор: СРНА

Владика Јоаникије: Ђукановић понудио СПЦ да избрише своју историју

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије изјавио је да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић понудио Српској православној цркви да ликвидира саму себе и избрише своју историју.
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић) -
Владика Јоаникије (Фото: Спутњик/Дејан Симић)

Епископ Јоаникије је, поводом Ђукановићеве објаве да је дао понуду СПЦ да се направи "црква за све православне вјернике у Црној Гори јер ће се у супротном правити - црква националних Црногораца", рекао да то што је Ђукановић понудио "није само питање имена".

- Када се мијења некоме име, мијења се и његов идентитет и његова историја и све из темеља... Заправо, добили смо од предсједника Црне Горе позив да сами пристанемо на нестанак и брисање своје историје и канонске традиције - рекао је епископ Јоаникије у интервјуу за Спутњик, који ће у цијелости бити објављен вечерас.

Епископ Јоаникије је нагласио да Ђукановић није видио литије које су у Црној Гори настале због дискриминације СПЦ, која једноставно не искључује никога и ниједног вјерника, нити брише било чију националност и било чије национално осјећање.

- Ђукановић као да не зна де се водећа епархија у Црној Гори зове Митрополија црногорско-приморска. Ниједног Србина нема у Црној Гори коме тај назив смета - црногорска митрополија или Црна Гора. Дакле, нема ниједног, ја га још нисам срео - поручио је епископ будимљанско-никшићки.

Епископ Јоаникије је истакао да смета само када се значењу Црне Горе додају неки проусташки елементи.

- Ти елементи проусташтва нама сметају јер се сада некако каче уз званичну државну идеологију у Црној Гори, а нарочито се каче за предсједника Ђукановића, који све више, нажалост, личи на поглавника Анту Павелића, који је оснивао "хрватску православну цркву". Дакле, чудна је прича шта се догађа са човјеком - констатовао је епископ Јоаникије.

Епископ Јоаникије упозорава да Ђукановић жели да диктира СПЦ "иако није крштен, нити му то по Уставу припада".

- Секуларна држава, како је по Уставу дефинисана Црна Гора, утемељена је на начелу одвојености цркве и државе и, према томе, власт мора да буде неутрална. Ђукановић се толико осилио да мисли да му припада све, па и оснивање цркава. Међутим, човјек не види да ради ћорав посао који само изазива проблеме - рекао је епископ.

Епископ Јоаникије за себе каже да је "сада на тапету" и да је постао "непријатељ Црне Горе до те мјере да се свака критика власти у Црној Гори доживљава као атак на државу".

- А, управо је супротно. Лоша власт треба да буде критикована и то је борба за државу и за поредак у држави - указује епископ будимљанско-никшићки.