latinica  ћирилица
26/05/2020 |  13:49 | Аутор: РТС

Филм "Планета људи" због цензуре скинут са Јутјуба (ВИДЕО)

Пошто је контроверзни филм "Планета људи", уклоњен са Јутјуба, Мајкл Мур чувени документариста и Џеф Гибс критиковали су "безобразан начин цензуре".
Планета људи (фото: Planet of the Humans) -
Планета људи (фото: Planet of the Humans)

Филм је посвећен тренутном стању планете и животне средине, али и критикама еколошког покрета, који је по мишљењу аутора филма кренуо погрешним путем. Најновији документарни филм "Планета људи", чији је продуцент Мајкл Мур, а редитељ Џеф Гибс, уклоњен је са Јутјуба, иако је био бесплатан. Проблем су ауторска права на кадрове који трају четири секунде, а приказани су у филму.

Спорни су аргументи зелених извора енергије, енергије ветра и соларне енергије, који су неодрживи.

Филм је имао око осам милиона прегледа.

- Овај покушај уклањања нашег филма и спречавање јавности да га види је гадан чин цензуре од стране политичких критичара планете. Злоупотреба закона о ауторским правима за гашење филма, који је отворио озбиљну тему за разговор о томе како су се дијелови еколошког покрета договорили са Вол Стритом и такозваним "зеленим капиталистима" - истакао је Мур.

- У мом филму апсолутно нема кршења ауторских права. Ово је само још један покушај противника филма да одузму право на слободу говора. Преговарамо са Јутјубом, како би смо ријешили проблем - истакао је Гибс.

Мајкл Мур познат је по својим радовима којима разоткрива бројне глобалне трендове, а Гибс је био копродуцент још неких филмова овог документаристе.

Филм је поставњен на Дан планете и био је бесплатан за гледање мјесец дана.