latinica  ћирилица
26/05/2020 |  14:10 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

У Прњавору ускоро 46 камера на 22 локације (ФОТО)

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и начелник општине Прњавор Дарком Томаш потписали су данас споразум о сарадњи који ће омогућити успостављање савременог система видео-надзора по концепту "Сигуран град" у овој општини.
Прњавор - Фото: илустрација
ПрњаворФото: илустрација

Циљ споразума је да се и у Прњавору омогући надзор јавних површина како би се повећала безбједност грађана и њихове имовине, односно, превентивно дјеловало на ремећење јавног реда и мира и чињење кривичних дјела, саопштено је из Министарства унутрашњих послова.

Фото: РТРС

Споразумом је дефинисано да ће општина Прњавор финансирати набавку опреме и услуге за извођење радова, док је Министарство израдило елаборат за систем видео надзора, на основу којег ће развити а онда и имплементирати софтвер за обраду података евидентираних камерама. Такође, након истека гарантног рока, Министарство ће вршити послове администрације и одржавања система видео надзора.

Елаборат, који је израдило Министарство, предвиђа инсталирање 46 камера на 22 локације које су дефинисане као приоритетне. Осам камера, такође, имају могућност аутоматског препознавања регистарских ознака на возилима.

Фото: РТРС

Праћење и архивирање видео-записа вршиће се у Полицијској станици Прњавор у складу са важећим законским прописима.

Из Министарства подсјећају да је споразум о сарадњи у претходном периоду потписан са 43 локалне заједнице у Републици Српској.