latinica  ћирилица
26/05/2020 |  14:37 ⇒ 14:39 | Аутор: sputniknews.com

Парада побједе у Москви 24. јуна

Парада побједе биће одржана у Москви 24. јуна, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин.
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин) -
Владимир Путин (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

Путин је након радног састанка са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом наредио да се започну припреме за Параду.

- Наређујем да се започну припреме за војну параду у част 75. годишњице побједе у Другом свјетском рату у главном граду Русије, Москви и другим градовима. То ћемо учинити 24. јуна - дана када је одржана легендарна историјска парада побједника, када су Црвеним тргом прошли борци који су се борили у близини Москве и бранили Лењинград, борили се код Стаљинграда, ослобађали Европу и јуришали на Берлин - рекао је Путин послије састанка.

Ове године су многи комеморативни догађаји за Дан побједе, укључујући главну војну параду у Москви, одложени због пандемије вируса корона.

Због пандемије је и акција Бесмртни пук одржана у онлајн режиму, емитовањем на више од 200 екрана у Москви, онлајн биоскопу ОККО и преко специјалног портала.

Предсједник Русије је додао да се планира да марш Бесмртног пука буде одржан на дан морнарице 26. јула, осим ако епидемиолошка ситуација не буде захтијевала његово одлагање. Он је објаснио да Бесмртни пук неће моћи да се одржи 24. јуна, јер неће бити могуће да се испуне строги захтјеви безбједности и држања одстојања када се на градским улицама налази бескрајна ријека људи.

Путин је половином априла наложио да се одложи Парада побједе која је традиционално требало да се одржи 9. маја у Москви.