latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:27 | Аутор: СРНА

Тривић: Похвала родољубљу Катарине Ристић

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић похвалила је родољубље средњошколке Катарине Ристић, Српкиње из Чикага, која је својим радом успјела издејствовати да се у уџбеницима промијени лажно писање о рату у БиХ.
Наталија Тривић (фото: Влада РС) -
Наталија Тривић (фото: Влада РС)

- Катарина Ристић је својим примјером још једном потврдила да српска дијаспора има велики број талентованих младих људи који нису заборавили свој идентитет и своју историју - рекла је Тривићева Срни.

Тривићева је нагласила да Срби у иностранству имају велику могућност да учествују у ширењу историјске истине о српском народу и у повећавању његовог угледа у свијету.

- Подржавам и похваљујем српску дијаспору у ширењу свијести о историјским чињеницама које су посебно везане за ширење историјских истина и повећавање угледа српског народа у свијету - напоменула је Тривићева.

Да би се још више дао допринос очувању светосавског идентитета српске дијаспоре, Тривићева је истакла да ће Влада Српске у сарадњи са Србијом спроводити активности везане за ширење могућности у вези за изучавање националне групе предмета у иностранству.

Школски дистрикт Парк Риџ у Чикагу је након жалбе породице Ристић поријеклом из БиХ промијенио уџбеник историје у којем је раније било наведено да је Србија "извршила агресију на БиХ и да је предсједник Србије Слободан Милошевић "одговоран за геноцид у БиХ", док је термин "геноцид" сада замијењен појмом екстремно суров, насилан акт.

Катарина Ристић је рекла да је имала само 15 година када је добила задатак да напише семинарски рад о теми "Геноцид над Бошњацима деведесетих", да је о рату у БиХ знала само оно што јој је испричао отац Ранко, а то је да им је у БиХ запаљено све, да јој је бака Ковиљка силована, па убијена у Возући 1993. године.

Од када су медији објавила да је Катарина промијенила школски програм лажне историје о рату у БиХ, она и њен отац непрекидно добијају пријетње смрћу од исламских организација и појединаца, пренио је Спутњик.