latinica  ћирилица
26/05/2020 |  15:32 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

За подршку микробизнису јавио се 371 предузетник

На јавни позив за подршку микробизнису у Републици Српској јавио се 371 предузетник са захтјевом за помоћ, саопштено је из компаније "Проинтер ИТСС" која је покренула овај пројекат уз техничку подршку Подручне привредне коморе Бањалука.
Проинтер - Фото: СРНА
ПроинтерФото: СРНА

- Огромно интересовање за пројекат који је компанија "Проинтер ИТСС" покренула уз техничку подршку Подручне привредне коморе Бањалука и велики број пристиглих пријава и посљедњег дана, показују са каквом су се кризом претходних мјесеци сусрела микро предузећа и мали предузетници - наводи се у саопштењу.

Из "Проинтера" поручују да ће у првој седмици јуна сачинити коначну листу оних који ће добити бесповратну новчану помоћ у износу до 5.000 КМ или стручну помоћ у виду ИТ рјешења чија је појединачна вриједност 2.000 КМ.

- Све пријаве ће разматрати петочлана комисија састављена од представника наше компаније, Подручне привредне коморе Бањалука и Министарства привреде и предузетништва, поштујући критеријуме и додјељујући бодове на основу тога коме је и колико дуго рад био забрањен или ограничен, као и на основу стопе пада прихода у периоду кризе. Један од критеријума је и образложење привредних субјеката у које намјене ће отићи добијена средства - наводе из "Проинтера".

Из ове компаније подсјећају да су за овај пројекат опредијелили 110.000 КМ, али и да намјеравају да га наставе и прошире, као и да за то већ имају подршку партнерских компанија.

На јавни позив за пројекат "Микро значи више", који је затворен у поноћ, у протеклих 15 дана могла су да се пријаве предузећа регистрована на територији Републике Српске прије 30. новембра 2019. године, која запошљавају најмање два, а највише девет радника, немају дуговања према Пореској управи и у претходне три године су остварила годишњи приход мањи од 500.000 КМ.

Услов је био и да у предузећима за вријеме кризе није било отпуштања.