latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:04 ⇒ 16:09 | Аутор: РТРС

На помолу рјешења за редовно снабдијевање потрошача

"Електродистрибуција" Пале и општина Соколац заједничким снагама ће покушати да отклоне потешкоће на неколико тачака на електромрежи у овој локалној заједници, гдје је повећан број привредних капацитета, договорили су данас директор "Електродистрибуције" Ацо Станишић и начелник соколачке општине Милован Бјелица.
Станишић и Бјелица - Фото: СРНА
Станишић и БјелицаФото: СРНА

Бјелица је рекао да ће локална управа и електродистрибутивно предузеће наћи начин да ријеше ова питања реконструкцијом дијела постојеће мреже на подручју Каљине и Подроманије, те замјеном појединих далеководних стубова на дијелу далековода Ново Село са којег се напајају црпне пумпе на Врелу Биоштице.

- Иако је веома тешка ситуација у региону, у привреди Републике Српске и нашој општини, нарочито послије стања изазваног појавом вируса корона у којем су стале инвестиције, а приоритет дат заштити здравља становништва, наишли смо на разумијевање "Електродистрибуције" Пале и "Електропривреде Републике Српске", па ћемо и ова питања разријешити - изјавио је Бјелица новинарима.

Станишић је рекао да је ово предузеће и у ранијем периоду редовно реконструисало и улагало у далеководе, као и нисконапонску мрежу на цијелом подручју које покрива мрежом.

Он је додао да се општина Соколац простире на готово 700 километара квадратних и да има питања које треба квалитетно ријешити када је ријеч о дугим далеководима и нисконапонској мрежи.

Станишић је нагласио да су капацитети далековода "Каљина" још велики и да се може проширивати број привредних објеката који би се припајали овом 10-киловолтном систему.

Према његовим ријечима, нова технологија препознаје временске прилике и тада по аутоматизму трафо-подручја престају са радом да не би дошло до већих хаварија, па при јаком вјеру долази до прекида у електроснабдијевању.

- Ми ћемо у наредном периоду пробати да прилагодимо ситуацију за крајње потрошаче тако да повећамо капацитете напона струје у привредним субјектима, гдје је потребно, као и за домаћинства, да буду редовно и квалитетно снабдјевени струјом - навео је Станишић.

Он је истакао да су "Електродистрибуцији" приликом нестанка струје у приортету и трафо-станице са којих се снабдијевају црпне и пумпе за доток воде на разуђеном планинском подручју и да ће ово предузеће радити на рјешавању и тих питања у складу са приходима у предузећу.

Станишић је најавио да слиједи састанак са представницима соколачког Шумског газдинства "Романија" да би уз њихову дозволу могао да буде извршено прокресивање растиња испод далековода како би током зиме било што мање прекида у електроснабдијевању потрошача на овом подручју.

Електродистрибутивна Радна јединица Соколац дјелује у оквиру "Електродистрибуције" Пале.