latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:34 | Аутор: СРНА

Ђурђев: Црна Гора да уступи Херцег Нови, а Србија дио ораница у Банату

Предсједник Српске лиге Александар Ђурђев изјавио је да је у обостраном интересу српског и црногорског народа да Србија и Црна Гора постигну међудржавни договор и направе посебан споразум о међусобном уступању дијелова своје територије на 99 година, уз одговарајућу надокнаду, с циљем да Србија добије излаз на море, а Црна Гора дио обрадивог пољопривредног земљишта у Банату.
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs) -
Александар Ђурђев (фото:rtv.rs)

- Договор са Црном Гором донео би економске, али и геостратешке бенефите нашој земљи - рекао је Ђурђев, појаснивши да Српска лига предлаже да се постигне такав споразум који би укључивао да Црна Гора уступи град Херцег Нови и његове луке, Зеленику и Бијелу, а Србија своје оранице у дијелу Баната који граничи са Румунијом.

Ђурђев је истакао да би обје стране биле на добитку - српска би добила директну могућност изласка на море и унапређење поморске трговине, а црногорска плодну земљу и одличне услове за развој пољопривредне производње уз границу са Европском унијом, то јесте Румунијом, чиме би надокнадили реалан проблем са пшеницом и осталим житарицама, преноси "Пинк".

- Ово не би био први случај оваквог међународног споразума, а као добар пример може да послужи /бивши, на 99 година, британски, а сада поново кинески/ Хонг Конг или Гватемала која је уступила једну луку на Атлантику Ел Салвадору, или Грчка која је Кинезима уступили луку Пиреј, тако што је кинеска компанија 'Коско' још 2008. добила концесију на два пристаништа поменуте луке, да би 2016. године иста компанија почела да управља луком пошто је добила контролу над 67 одсто луке Пиреј - закључио је Ђурђев.