latinica  ћирилица
26/05/2020 |  16:47 ⇒ 19:29 | Аутор: РТРС

Држављани Српске и БиХ ванредним летом из Москве вечерас долазе у Бањалуку

Авион са 70 држављана Српске и БиХ који су се због вируса корона затекли у Русији, вечерас би требало би да стигну у Бањалуку ванредним летом из Москве.

Хуманитарни лет реализује се на иницијативу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, а у организацији Владе Републике Српске. Авион којим ће стићи грађани Републике Српске, у подне је узлетио ка Москви из Бањалуке и у њему су били становници Русије које је ковид 19 затекао у БиХ или у Србији.

Након готово два и по мјесеца неизвјесности, коначно нада и корак ка домовини. Држављани Руске Федерације које је ковид 19 блокирао у БиХ и Србији, коначно су стигли кући. Авион којим је реализован директан лет из Бањалуке у Москву, прве путнике примио је већ у Београду.

А када је авион слетио у Бањалуку значило је то олакшање за 11 држављана Русије. Међу њима и студенткиње Ану и Аделину. Сестре су пандемију дочеле на студентској размјени у Источном Сарајеву.

- Овај евакуациони лет се подударио са програмом размјене, тако да смо ми успјели да испунимо план због којег смо дошли. Професори на Универзитету у Источном Сарајеву организовали су наставу на даљину - рекла је Ана Јевдакимова студенткиња друге године Агрономског факултета у Вороњежу.

Њена сестра Аделина додала је да је ситуација у првим данима била прилично страшна.

- Ипак, помирили смо се са ситуацијом. Прилагодила сам се ситуацији и измијењеном плану на факултету и стекла велико ново искуство - навела је Јевдакимова

Међу 11 путника је и двоје дјеце. Сви они углавном су се затекли у БиХ и Српској туристички или у посјети родбини.

- Мој задатак је да све путнике дочекам и испратим. Ово је велика ствар за њих и на срећу брзо смо успјели да је реализујемо, за седам дана је све договорено - рекао је Андреј Морозов конзул у Амбасади Русије у Сарајеву.

Вирус корона покварио је приватне и пословне планове и Миралему. У посјету оцу стигао је још 14 марта. У Москви води приватни бизнис који је ковид 19 озбиљно угрозио, а њему отежао подношење изолације и рестриктивних мјера.

- Љут сам, али и морал... јако је тешко. Када су затворили границе то је морал убило, све и једна радња не ради, све ради до четири, маске рукавице, поштујем ја то, али... - рекао је Миралем Мухамедагић.

Иако су коначно код куће, сусрет са најближима није седесио одмах по слијетању у Москву. У Русији су строге мјере још на снази па су сви путници из авиона упућени на 15-дневни карантин у својим локалним заједницама.