latinica  ћирилица
26/05/2020 |  18:23 ⇒ 18:24 | Аутор: srpskainfo.com

Кисић Тепавчевић: Вирус корона ће се ширити онолико колико му ми дозволимо

Епидемија вируса корона попушта, али ће се вирус ширити онолико колико му ми дозволимо, изјавила је за РТС Замјеница директора института "Батут" доктор Дарија Кисић Тепавчевић.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

Према њеним ријечима, послије првобитног шока и сагледавања о каквом се вирусу ради, Србија се мора враћати свакодневним животним активностима, мора враћати здравствене системе својим дјелатностима, а једна од свакодневних враћања живота у нормалне токове јесте и отварање граница.

- Није то баш тако препуштено случају, али оно што је најбитније јесте да ниједна мјера не може да буде важнија и ефикаснија од наше личне процјене ризика и личног спровођења превентивних мјера; ако смо на безбједној удаљености, ако носимо маске и редовно перемо руке – рекла је Кисић Тепавчевићева.

Проценат позитивност јуче је био 1,36 одсто и тај проценат варира, али посљедњих недјељу дана не прелази два одсто.

Кисић Тепавчевићева објашњава да је проценат позитивности био један од значајних показатеља у ванредном стању, али да су у овом тренутку то неки други.

– Мање људи смо тестирали, не зато што немамо тестове него што је мањи број људи који имају индикације за тестирање. Важно је нагласити да су то случајеви без знакова инфекције и то је сада најбољи показатељ – рекла је она.

Постепено гашење епидемије

Подсјетила је да је било дана када Србија није имала ни смртних исхода и додала да је извјесно да ће таквих дана у будућности бити све више.

Истиче да се епидемија стишава и да ови показатељи указују да је активност вируса у популацији смањена и да иде ка постепеном гашењу.

Ипак, упозорава да не се не смије заборавити на овај вирус јер он брзо нађе пут до осјетљиве особе на шта показују и посљедња жаришта у Србији. Каже да је незахвално говорити о другом таласу вируса када и овај још није завршен.

- Да ли ће се појавити на јесен, вјероватно да хоће, можда нећемо причати о епидемији, видјећемо. Оно што је сигурно, јесте да неће бити овако јак талас и да нећемо бити толико осјетљиви као што је било на почетку – рекла је Кисић Тепавчевићева.

Према њеним ријечима, вирус не познаје математику, ни епидемиолошки модел.

- Ми можемо да дамо различита предвиђања, али он ће се ширити онолико колико му ми дозволимо. Сигурно је да су сада неповољнији услови услови за његово преношење - нагласила је она.

Кисић Тепавчевићева је навела да је интересовање за тестирање на лични захтјев велико и да се на дневном нивоу уради око 100 тестова, пише РТС.