latinica  ћирилица
26/05/2020 |  18:58 ⇒ 19:01 | Аутор: СРНА

Ћеранић: БиХ постаје држава заточеник миграната, ЕУ да се огласи

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић оцијенио је да изостанак званичне реакције БиХ на мигранте из Пакистана који не желе да открију свој идентитет наводи на помисао да БиХ постаје држава "заточеник миграната".
Предраг Ћеранић (Фото: sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (Фото: sveosrpskoj.com)

Он је навео да мигранти који не желе да открију идентитет, треба да иду у затвор, те да су они проблем цијелој БиХ, јер су неистражена популација и било би добро да се БиХ ту јасно постави, али и да се то питање кандидује и ЕУ како би се добио одговор - шта се дешава?

Ћеранић је рекао да сада "испливавају" неки подаци да међу њима има осуђеника, да им је Пакистан дозволио да иду ка Европи, што говори о неком државном пројекту, преноси "Спутњик".

Он је оцијенио да је ријеч о државном покровитељству над мигрантским таласима које спроводи Пакистан.

- У Пакистану није било сукоба и не видим разлог да њих има толико овде. Понашање институција Пакистана треба осудити, а ово питање кандидовати и ЕУ и дугим неким актерима како бисмо добили одговор на питање - шта се дешава? - рекао је Ћеранић.

Он је истакао да је јасно да безбједносне агенције, посебно на нивоу БиХ, имају ове податке, али јавност још не зна став Предсједништва БиХ и Савјета министара по овом питању.

Он је навео да сама чињеница да мигранти из Пакистана, који бораве у БиХ, не желе да открију идентитет, инсинуира да иза себе имају криминалну прошлост или да су били дио неке терористичке формације на Блиском истоку.

- Дакле, они имају разлог зашто крију документа - да би сакрили своју прошлост. То је све разлог за бригу и за будност безбједносних агенција, али и за политичке структуре на нивоу БиХ. Али, или се у томе не сналазе, или не желе да се упусте у рјешавање проблема - сматра Ћеранић.

Ћеранић је подсјетио да је министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић покушао да ријеши проблем, па је као санкцију предвидио да пакистанском амбасадору буде ускраћено гостопримство у БиХ ако мигранти његове државе не желе да сарађују.

Он је додао да су управо Пакистан и њихови мигранти били разлог због тог приједлога, па су Радончића оштро напали из странке СДА и бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић.

- То доводи у питање регуларност самих виза, да ли су оне уопште провјерене, зашто ти људи желе да дођу у БиХ и са којим намјерама. Видимо да један број њихових држављана не жели да се врати већ жели да настави пут даље, али с обзиром на рампу из ЕУ - ми у БиХ имамо проблем - каже Ћеранић.

Ћеранић је навео да ти мигранти стално праве проблеме, и међусобно али и грађанима БиХ, посебно у дијелу око Бихаћа, и српским повратницима у Липи и околини.

- Амбасадори који не желе да сарађују, што је случај са пакистанским, требало би да оду. Али, СДА се томе супротставила тако да смо упали у вртлог гдје се једно ради, а друго прича - каже он.

Ћеранић је напоменуо да у БиХ има и миграната из других држава, али да су Пакистанци најбројнији, иако њихова држава није била обухваћена ратним дејствима, што фактички доводи у питање и њихов статус.

Према његовим ријечима, они мигранти који су се идентификовали и показали пасош да су држављани Пакистана послије неког времена морају да се врате у ту државу.

Ћеранић је додао да БиХ нема развијене економске односе са Пакистаном нити било који други вид сарадње,осим што је Пакистан уз још неке државе са Блиског истока био на бошњачкој страни током рата у БиХ.

Око 3.000 Пакистанаца има нелегалне визе у БиХ, а на основу извора из врха Министарства унутрашњих послова Републике Српске, медији тврде да Пакистан користи глобалну мигрантску кризу тако што осуђенике на дугогодишње затворске казне пушта на слободу и упућује на мигрантске руте.