latinica  ћирилица
27/05/2020 |  09:03 | Аутор: СРНА

Митровић: Рецесија неће утицати на изградњу ауто-пута

Епидемија вируса корона нија утицала на динамику изградње ауто-пута на Коридору "Пет це", гдје је тренутно у изградњи 38,5 километара пута, изјавио је министар комуникација и транспорта у Савјету министара Војин Митровић.
Војин Митровић -
Војин Митровић

- Активна су сва градилишта, а ријеч је о дионицама Врандук-Понирак, Понирак-Враца, Враца-Доња Грачаница, Клопче-Доња Грачаница, тунел Иван, Буна-Почитељ и Почитељ-Звировићи - прецизирао је Митровић.

Он је за Дневни аваз рекао да су у току радови прве фазе на изградњи брзе цесте Прача-Горажде /тунел Рањен/ дужине 5,5 километара, као и радови на рехабилитацији регионалног пута на дионици Тромеђа-Звировићи, дужине 5,8 километара.

Према његовим ријечима, до новембра у промет ће бити пуштено нових 11 километара ауто-пута, чиме ће бити комплетирана рехабилитација обилазнице око Зенице.

Митровић је рекао да најављена рецесија неће утицати на изградњу ауто-путева у БиХ.

- За све дионице ауто-пута на Коридору "Пет це" које су у изградњи обезбијеђени су спољни извори финансирања, односно међународни кредити и бесповратна средства ЕУ - напоменуо је Митровић.

Он је истакао да се стратешки значај ауто-пута Сарајево-Београд за Федерацију БиХ и БиХ огледа кроз подршку свеопштег развоја гравитационог подручја ауто-пута и цијеле БиХ, као и развој приоритетних привредних грана, равномјерни регионални развој, раст запослености и позитиван утицај на демографски развој.

- Ауто-пут ће, такође, омогућити повезивање БиХ са европским саобраћајним системом, појачати тразитну улогу БиХ, допринијети уклањању уских грла у саобраћајној инфраструктури, омогућити бољи проток људи и робе, повећати безбједност и мобилност становништва - каже Митровић.