latinica  ћирилица
27/05/2020 |  09:25 ⇒ 14:04 | Аутор: РТРС

Туристички ваучери вриједиће до 15. новембра, неће бити могућности злоупотреба (ВИДЕО)

Министарка трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић рекла је у нашем Јутарњем програму да туристички ваучери важе за ову годину, тачније до 15. новембра за када је планиран крај реализације овог пројекта.
Сузана Гашић - Фото: РТРС
Сузана ГашићФото: РТРС

Гашићева је истакла да ће ваучер бити издаван на име лица која резервишу смјештај у домаћим капацитетима, те да ће право на ваучер у вриједности од 100 КМ имати сви пунољетни грађани Српске.

- Неће бити могуће користити ваучере друге особе, јер нема ни потребе да буде преношен на друге особе. Ваучер ће бити могуће искористити до 15. новембра - каже Гашићева.

Она је рекла да је планирано емитовање укупно 50.000 туристичких ваучера, од чега ће у првој фази бити подијељено 20.000.

- Ваучере ћемо емитовати у фазама како бисмо видјели како ће бити прихваћени, а очекујемо да ће свих 50.000 бити искориштено. Мислимо да ће акција имати добра одјек јер се много грађана већ распитује - навела је министарка.

Гашићева је рекла да ће за аранжмане који подразумијевају четири и више ноћења бити омогућено да ваучери, који ће бити емитовани о трошку Српске с циљем подстицаја опоравка домаћих туристичких капацитета, буду искориштени на двије дестинације.

- С обзиром на скромне капацитете одређених дестинација, није логично очекивати да на једној локацији проведете пет дана. Ту ће доћи до изражаја могућност туристичких агенција, које ће бити ангажоване у овом пројекту, да уклопе аранжмане којима ће привући већи број људи да своје ваучере искористе путем туристичких агенција - истакла је Гашићева.

Александар Радошевић из Здравствено-туристичког центра Бања Врућица Теслић рекао је да је овај центар, након паузе проузроковане епидемијом вируса корона, почео са радом, поштујући све прописане мјере заштите.

Он је истакао да се прекид рада урокован епидемијом одразио на пословање, као и код других пословних субјеката.

Радошевић је појаснио како ће ваучери бити кориштени.

- Потребно је резервисати смјештај у неком туристичком капацитету и са потврдом резервације аплицирати за ваучер. Затим се добија ваучер на лично име, те се цијена боравка умањује за износ ваучера. Како ствари стоје, за сада се тим износом може покрити спавање и доручак, а на пружаоцима услуга је да осмисле програм и начине. Ми ћемо убрзо изаћи са специјалним пакетимам услуга за ваучере - појаснио је он.