latinica  ћирилица
27/05/2020 |  10:56 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Одборници опозиције напустили сједницу Скупштине Бањалуке

Усвајањем дневног реда на којем је Консолидовани извјештај о извршењу буџета града за прошлу годину и приједлог закључка о прихватању нацрта ребаланса овогодишњег градског буџета, у Бањалуци је почела сједница Скупштине града.
Скупштина града  Бања Лука  (Фото:.glassrpske.com) -
Скупштина града Бања Лука (Фото:.glassrpske.com)

Одборници опозиције су прије усвајања дневног реда напустили скупштинско засједање у Банском двору, јер, како су навели, нису обезбијеђени услови за равноправно расправљање.

Представник Савеза за промјене Саша Лазић рекао је новинарима да одборници нису добили довољно простора за дискусију.

- У овиру дневног реда, који је подијељен у 13 тачака у три сета, добили смо прилику да у име клуба на сваком сету дискутујемо три пута по десет минута. Није равноправно да немамо могућност да сваки одборник појединачно говори, као ни реплике - навео је Лазић.

Одборник ПДП-а Јово Савановић рекао је да је буџет важна тема, те да је потребно омогућити равноправну расправу одборницима.

Укупна буџетска потрошња у Нацрту ребаланса за 2020. годину планирана је у износу од 147,52 милиона КМ и представља смањење за 3,17 милиона КМ или за 2,1 одсто у односу на почетни буџет.

У знатној мјери је измијењен план пореских и непореских прихода који су смањени за 25,1 милион КМ или 20 одсто у односу на почетни буџет.

Нацртом ребаланса буџета за 2020. годину укупан оквир буџетских прихода и примитака за нефинансијску имовину смањен је за 28,6 милиона КМ или за 20,8 одсто.

Опредјељење града Бањалука је да се не заустављају капиталне инвестиције због чега је предложена и одлука о емисији обвезница у износу од 12 милиона КМ за њихово финансирање, која ће се наћи пред одборницима Скупштине града Бањалука.

Да би био смањен дефицит у градској каси који је настао због смањених прихода у буџету града усљед епидемије вируса корона, град Бањалука планира да подигне кредит од 2,9 милиона КМ, и одлука о овом задужењу наћи ће се данас пред одборницима на ванредном засједању градске Скупштине.

У одлуци је објашњено да Закон о задуживању, дугу и гаранцијама предвиђа могућност краткорочног задуживања јединица локалне самоуправе и да редовни приходи града у 2019. години износе 124,8 милиона КМ.

- Потенцијална обавеза по кредитном задужењу предложеном овом одлуком, заједно са припадајућом каматом, износи 2,9 милиона КМ или 2,38 одсто редовних прихода остварених у 2019. години. У складу са наведеним, укупно краткорочно задужење града, укључујући текуће и потенцијална задужења, на дан 30. април износи 6,2 милиона КМ, односно 4,99 одсто остварених редовних прихода из 2019. године, што је мање од прописаних максималних пет одсто, а које пописује Закон о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске - прецизирано је у одлуци.

Осим девет аката који се односе на градске финансије, пред одборницима ће се наћи и четири редовна акта, а један се односи на Одлуку о Фонду стамбених јединица социјалног становања, којом ће бити регулисано одржавање новоизграђених станова за социјалне категорије.