latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:07 ⇒ 13:35 | Аутор: РТРС

Дониран пластеник Даун синдром центру Бањалука (ФОТО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић донирао је пластеник Даун синдром центру Бањалука.
Пластеник за Даун синдром центар - Фото: РТРС
Пластеник за Даун синдром центарФото: РТРС

Пластеник је постављен на локацији гдје Даун синдром центар Бањалука прави Комуну за особе са овим синдромом у којој ће живјети и радити, а који се у Бањи Врућици већ трећу годину рехабилитују, хабилитују и радно оспособљавају кроз програм "Pain" чији је творац Зоран Јелић.

На тој локацији, у сарадњи са Министарством пољопривреде, особе са Дауновим синдромом требало би да засаде 150 садница разног воћа, а Даун центар је обрадио 5.000 квадратних метара земљишта предвиђеног за усјеве о којима ће се бринути чланови овог центра који пролазе едукације и радионице које Министарство и Центар организују.

Због ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, радови су били обустављени, а ускоро ће бити настављени, најавио је министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Борис Пашалић, који прати рад Даун синдром центра Бањалука, помаже особама са Дауновим синдромом да се радно оспособе кроз радионице које се редовно организују. Једна од тих радионица је и она под називом "Пчеле и Ми" која је настављена виртуелно док је трајала ванредна ситуција.

Особе са Дауновим синдромом, у сарадњи са Министарством, произвели су разне љековите производе од самониклог љековитог биља које су брали прошле године - биљне тинктуре, љековита вина, ракије и ликере.

Ове производе требало је да презентују министрима у Владе Српске 21. марта - на Међународни дан Даун синдрома, али је презентација  одгођена због ситуације са вирусом корона. Тог дана требало је да буде одиграна реванш фудбалска утакмица репрезентације Даун синдрома и Тима Владе. Такође, глумци из Даун синдром центра требало је да изведу представу "Мали Принц".

Министар Пашалић је најавио да све активности које су одгођене ускоро бити реализоване, те да је у току њихова припрема у складу са препорученим епидемиолошким мјерама.

Пашалић се током ванредног стања редовно информисао за особе са Дауновим синдромом. Такође, заједно са премијером Радованом Вишковићем и министром здравља и социјалне заштите Аленом Шеранићем, министром правде Антоном Касиповићем и министром за економске односе и регионалну сарадњу Златаном Клокићем, подржао је све активности које Даун синдром центар проводи током ванредне ситуације изазване пандемијом вируса корона, а чији је циљ побољшање квалитета живота особа са овим синдромом, не само на простору Републике Српске, већ и Србије, Аустрије и Норвешке, које су укључене у виртуелне радионице које организује Министарство здравља.

Пашалић и директор Даун синдром центра припремају пројекте који ће особама са Дауновим синдромом пружити прилику да буду друштвено активне и прихваћене.

Програм "Pain" је пренесени модел добре праксе из ЕУ који је предвиђен за особе са Дауновим синдромом старије од 18 година које након навршених 19 година немају могућност да бораве у институцијама које могу вишедневно да се брину о њима. Даун синдром центар их рехабилитује и радно оспособљава у ЗТЦ Бања Врућица, како би постале видљиве за све и допринијеле развоју друштва.