latinica  ћирилица
27/05/2020 |  13:58 | Аутор: СРНА

Талић: Потребно јединство око концепта развоја

Предсједник бањалучке Скупштине града Зоран Талић рекао је данас да је као посљедица епидемије вируса корона у Бањалуци у претходна два мјесеца забиљежен знатан пад привредних активности и јавних прихода, што је захтијевало реструктурисање градских финансија, истичући да је неопходно јединство у вези са концептом развоја града.
Зоран Талић - Фото: РТРС
Зоран ТалићФото: РТРС

Талић је истакао да је због тога Нацрт ребаланса буџета, уз пакет од осам тачака у вези са јавним финансијама, једна од најбитнијих тачака у овој години.

- Наше опредјељење у Градској управи, на челу са градоначелником Игором Радојичићем, јесте да не заустављамо капиталне инвестиције у Бањалуци, те да се наставе инвестициони циклуси у граду - рекао је Талић, образлажући реструктурисање градских финансија усљед великих економских посљедица епидемије вируса корона, која је главна тема данашње ванредне сједнице бањалучког парламента.

Он је указао да ће се на тај начин завршити планирани капитални пројекти у граду, али и очувати пријеко потребна радна мјеста свих који су ангажовани у том процесу.

- Пад прихода покушаћемо надомјестити разним уштедама и реструктурисањем, уз домаћинско пословање, како у овој тако и у претходним годинама, јер већ четврту годину заредом остварили смо буџетски суфицит - рекао је Талић.

Талић је истакао да је сада, више него икад, неопходно јединство и уједињење око концепта развоја Бањалуке.

Коментаришући одлуку Вишег привредног суда у Бањалуци којом је поништена пресуда Окружног привредног суда којом су парцеле које град потражује као градско земљиште, биле уписане као власништво Пољопривредне школе, те је наложено ново суђење, Талић је изјавио да је то један вид сатисфакције јер град све активности спроводи искључиво с циљем заштите градске имовине.

- Заштита градске имовине је итекако битна јер кроз њу добијамо нешто ново на подручју града за све грађане, те стварамо нове вриједности. Наше опредјељење у заштити градске имовине се јасно може видјети када смо ту тематику, градоначелник и ја, први пут прије четири године уврстили као тачку дневног реда на Скупштини града - рекао је Талић.

Он је подсјетио и да су на основу те тачке данас постигнути позитивни исходи за град Бањалуку.

- Имамо читав низ спорова у којима град Бањалука годинама води борбу за градско земљиште, а један од најпознатијих је управо спор у вези са земљиштем Пољопривредне школе - каже Талић.