latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:16 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Кошарац: Перутнина Птуј ускоро извози у ЕУ

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас током посјете предузећу Перутнина Птуј С у Српцу да ће ова компаније ускоро добити извознички број чиме ће јој бити омогућен извоз производа у ЕУ.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Радује ме чињеница да менаџмент овог предузећа има добру сарадњу са локалном заједницом. Овај прерађивачки капацитет има 150 локалних коопераната, то је добра шанса за развој перадарства у Српцу и веома је значајно да се овако организованој компанији у Републици Српској омогући излаз на страна тржишта - рекао је Кошарац.

Кошарац је нагласио да ће се у наредном периоду активно радити на томе да се омогуће нова тржишта за произвођаче из Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/, чиме ће Министарство спољне трговине дати најбољи подстицај развоју прерађивачких капацитета.

Он је напоменуо да предузећима из Републике Српске и ФБиХ треба дати исту шансу и могућност да се баве спољнотрговинским прометом, али да, нажалост, није затекао такво стање по доласку на чело овог министарства.

- Кад је у питању извоз пилећег меса, затекао сам стање да само два предузећа, и то оба из ФБиХ, имају могућност извоза у земље ЕУ, што је за мене потпуно неприхватљиво, познавајући какве капацитете имамо у овом сектору - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да је политика Министарства сада таква да неће бити привилегованих, односно да сви који испуњавају услове могу да обављају спољно-трговински промет и са ЕУ и са другим тржиштима.

Кошарац је додао да је из тог разлога захтијевао од Канцеларије за ветаринарство, која је у саставу Министарства спољне трговине и еконоских односа, да се предузму активности како би Перутнина Птуј из Српца добила извознички број.

Он је напоменуо да је прије посјете Перутнини Птуј С разговарао са начелником општине Србац Млађаном Драгосављевићем, те да је веома задовољан радом локалне заједнице.

- Водили смо конструктиван разговор. Начелник размишља како унаприједити пословни амбијент и на бази наше сарадње смо утврдили да овој компанији треба омогућити извоз као развојну компоненту - додао је Кошарац.

Руководилац производње у Перутнини Птуј С Велибор Поповић рекао је да је прва производња у овом предузећу покренута 2006. године, а да су сада дошли у позицију да ускоро добију извозни број за ЕУ.

- То ће нам омогућити приступ новим тржиштима. Очекујемо да ће нама бити лакше јер наш бренд је познат у Европи. У цијелом овом процесу морам се захвалити Канцеларији за ветеринарство и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске, који су нам помогли да добијемо квалитетне смјернице шта све треба да урадимо да би имали калитетан производ на тржишту гдје можемо представити и нас и наше институције - навео је Поповић.

Он је додао да је у посљедње четири године уложено много у реконструкцију.

- У току ове године ће бити завршена укупна инвестиција од 4,5 милиона КМ, а прије три године смо уложили милион КМ у санацију погона. У наредном периоду очекујемо подизање производње за 20 одсто - истакао је Поповић.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић рекао је да је са министром Кошарцем разговарао о важним питањама за ову општину, међу којима и о дивљој депонији.

- Договорили смо се да заједничким дјеловањем нађемо средства из фондова за санацију те депоније - рекао је Драгосављевић.