latinica  ћирилица
27/05/2020 |  14:25 ⇒ 14:29 | Аутор: РТС

Ауторка Харија Потера објављује нову књигу онлајн, поглавље по поглавље

Џоана Роулинг је изненадила поклонике најавом да ће објавити нову књигу, прву која неће припадати серијалу о Харију Потеру. Осим што ће се књига наћи пред читаоцим онлајн, иза ње стоји и необична породична прича ауторке.
Џоана Кетлин Роулинг (фото:Debra Hurford Brown) -
Џоана Кетлин Роулинг (фото:Debra Hurford Brown)

Бајку под насловом "The Ickabog" Џоана Роулинг је написала прије десет година својој дјеци, али је током пандемије одлучила да је објави како би била доступна свима.

- Ова књига заправо припада мојој дјеци, с обзиром на то да сам им је читала свако вече када су били мали. То заиста једна веома лијепа породична успомена - напомиње позната списатељица.

Током изолације због пандемије вируса корона разговарала је са својим тинејџерима о тој бајци и они су је подсјетили на неке дијелове који су њима тада били најупечатљивији. Тако су је поново увукли у причу у коју је мислила да се више никада неће враћати.

Роулинг је објаснила да је ова бајка савршена за дјецу која се налазе у изолацији, али и оне који иду у школу у овако чудној и другачијој ситуацији која је задесила свијет.

На интернет страници The Ickabog ће од 10. јула сваког уторка бити објављено једно поглавље књиге. До тада, на страници се могу прочитати мотиви за објављивање ове књиге, али и прва два поглавља.

Такође, читаоци су позвани да својим илустрацијама оплемене ову причу. Роулинг напомиње да је то званично такмичење које води Схоластик, а одабрана дјела ће се наћи у штампаној верзији књиге, која треба да се појави крајем године.

Осим тога, илустратори чија дјела буду ушла у штампано издање добиће награду за свој рад. У званичним правилима конкурса стоји да ће укупно 34 побједника добити потписану копију књиге. Схоластик ће такође поклонити књиге у вриједности од 650 долара школи или библиотеци коју одабере побједник.

- Даваћу вам сугестије шта да цртате током објављивања поглавља, али требало би да пустите машти на вољу - каже Џоан Роулинг.