latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:07 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Парламент има кодекс понашања

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас да републички парламент има кодекс понашања и да он на понашање у скупштини може да утиче само на основу Пословника.
Недељко Чубриловић - Фото: Сенссервис
Недељко ЧубриловићФото: Сенссервис

Одговарајући на питање новинара у Требињу да ли Народна скупштина има кодекс понашања и да ли он као предсједник може утицати на понашање посланика, Чубриловић је потврдио да се на сједницама излази из оквира кодекса и пословника, те да се он и његове колеге потпредсједници труде да примјењују Пословник.

- Заиста се искаче и из кодекса и пословника, али много тамо ствари има које су до кућног одгоја, а не до пословника или кодекса. Не можете ви штапом да држите дисциплину у Народној скупштини - додао је Чубриловић.

Чубриловић је напоменуо да се Народна скупштина Републике Српске не разликује битно од скупштина у окружењу - Србије, Црне Горе и Хрватске.

Он је додао да парламенти земаља које имају дугогодишњу традицију у демократским процесима не регулишу своје односе кодексом, него својом културом, начином понашања, наводећи као примјер парламент Швајцарске.

- Посланик тамо има времена три минута да изнесе свој став, он излази за говорницу и у оквиру три минута говори, нема више могућности да држи предавања - рекао је Чубриловић.

Он је рекао да је видљиво да се у парламенту Српске често одступа од теме, да се често кроз реплике уводе нове тачке дневног реда и нове теме које немају везе са дневним редом.

- То нам је једноставно такав сазив Скупштине, ово је нешто на шта би требало утицати на начин да се почне мало прије са односом према парламентаризму - рекао је Чубриловић.