X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
27/05/2020 |  15:09 | Извор: СРНА

СИПА путем свједока утврђивала идентитет Јасмина Кесеровића

Припадник Агенције за истраге и заштиту БиХ данас је у Суду БиХ испричао како је идентификован Јасмин Кесеровић, који је оптужен због ратовања у Сирији у саставу терористичке организације.
Јасмин Кесеровић - Фото: Screenshot/YouTube
Јасмин КесеровићФото: Screenshot/YouTube

 Овај први свједок Тужилаштва БиХ рекао је да је Кесеровић идентификован као једно од више лица окарактерисаних као безбједносно опасна због упућивања позива на одређене радње против државних институција, јавних личности и лица друге националности.

Свједок је рекао да су обавили разговор са шест женских особа које су се вратиле из Сирије, као и заштићеним свједоком "М-2", који су на фотографијама предоченим у складу са законом препознали Кесеровића.

Свједок се сагласио са одбраном Кесеровића да Сипа 2013. није спречавала држављане БиХ да иду за Сирију, наводећи да су то чинили касније, након што су УН сврстале "Исламску државу" у терористичке организације и након што је забрањен одлазак на страна ратишта.

Бранилац Сенад Дуповац сугерисао је да 2013. и 2014. Сипа није спречавала одласке, јер, како је рекао, тада је било "`Арапско прољеће` и борба за демократију под плаштом Америке", преноси Бирн.

Свједок се није сагласио са браниоцем да фотографије предочене свједоцима нису биле одабране у складу са прописаним одредбама.

Након давања исказа, свједок, који је на почетку дао личне податке, затражио је да се, због природе посла који обавља, његово име и слика не објављују у јавности, што је Судско вијеће прихватило.

Члан Судског вијећа Џемила Беговић након његовог саслушања сугерисала је да нема потребе изводити свједоке који ће препричавати како је вођена истрага.

Она је рекла да се претпоставља да државне агенције воде истрагу законито, а да се докази о томе могу спроводити евентуално касније, уколико одбрана оспорава законитост истражних радњи.

Беговићева је напоменула да се њена сугестија односи генерално на рад тужилаца.

Тужилац Ћазим Хасанспахић рекао је да је за пресуду потребно утврђивање чињеница ван разумне сумње, а не претпоставки.

Имајући у виду мјере које је затражио први свједок, и уважавајући сугестију судије, он је предложио да саслушање другог свједока, такође припадника Сипе, буде одгођено, наводећи да ће га позвати касније уколико буде потребе.

Кесеровићу је на терет стављено да је у јануару 2013. отишао у Сирију и као припадник такозване "Исламске државе" учествовао у терористичким активностима. Он је оптужен и да је јавно подстицао на терористичке активности.

Одбрана је на рочишту поновила да преговара са тужиоцем о признању кривице, те да је у петак наставак њихових разговора.

Суђење ће бити настављено саслушањем свједока 3. јуна уколико странке прије тога не обавијесте Суд да су постигле споразум.