latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:37 | Аутор: СРНА

Миловановић тражи одштету након ослобађајуће пресуде

Славко Миловановић, правоснажно ослобођен оптужби за злочин у мају 1992. године у селу Решагићи код Сребренице, тужио је БиХ и тражи одштету за вријеме проведено под мјерама забране које су му биле изречене док је трајао судски поступак.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Миловановићев правни заступник Петко Павловић је на припремном рочишту међу доказима предложио да се изврши увид у правоснажну пресуду Суда БиХ, захтјев упућен Министарству правде, судска рјешења о одређивању и укидању мјера забране које су биле на снази готово 15 мјесеци, а предложио је и вјештачење неуропсихијатра, преноси Бирн.

- Вјештачење се предлаже да се утврди степен и интензитет трајања душевне боли и страха због исхода кривичног поступка, повреде угледа и части - рекао је Павловић, који је на рочишту предочио и медицинску документацију о Миловановићевом погоршаном здравственом стању.

На рочишту није приступио нико из Правобранилаштва БиХ, а судија Драгица Милетић је навела да је достављен поднесак којим обавјештавају Суд да не могу приступити из објективних разлога, а у којем се, како је она додала, оспорава основаност тужбеног захтјева у цијелости.

Суд БиХ је у новембру 2019. правоснажно ослободио Миловановића оптужбе да је као припадник резервног састава Станице јавне безбједности Скелани, у мају 1992. године са групом припадника војних, паравојних и полицијских формација, у сребреничком селу Решагићи учествовао у нападу и наредио паљење кућа бошњачких цивила, из којих су жене и дјеца били приморани изаћи.

Наредно рочиште по Миловановићевој тужби заказано је за 22. јул.