latinica  ћирилица
27/05/2020 |  15:49 ⇒ 19:50 | Аутор: sputniknews.com

Нове мјере Кризног штаба Србије: Публика се враћа на стадионе, окупљање до 1.000 људи

Од 1. јуна на спортским догађајима на отвореном биће дозвољено присуство публике уз дистанцу од једног метра, као и окупљање на отвореном до 1.000 људи, одлучено је данас на сједници Кризног штаба Србије.
Стадион Рајко Митић - Маракана (фото: mediapress.rs) -
Стадион Рајко Митић - Маракана (фото: mediapress.rs)

Епидемиолог доктор Дарија Кисић Тепавчевић рекла је за Танјуг да је на сједници Кризног штаба којим је предсејдавала премијерка Србије Ана Брнабић, једногласно одлучено да се релаксирају мјере у складу тренутном епидемиолошком ситуацијом.

Од 1. јуна грађани ће моћи да се на лични захтјев тестирају и открију да ли имају антитијела на вирус корона. Цијена тог теста биће 1.200 динара.

- На тај начин ће моћи да испитају да ли имају антитијела на вирус и да ли су дошли у контакт са вирусом у претходном периоду - рекла је Кисић Тепавчевићева.

Ова врста тестирања, позната и као Елиса тестирање моћи ће да се обави у свим домовима здравља, институтима и заводима за јавно здравље, у Заводу за заштиту здравља радника жељезнице и Заводу за заштиту здравља студената.

- Гледали смо да за грађане који желе да се тестирају на антитијела имамо симболичну цијену - рекла је она недавно и додала да држава неће ништа зарађивати на тим тестовима.

Раније донесена одлука да класични тест на ковид 19 кошта 6.000 динара остаје и даље да важи.